secundair logo knw 1

Foto WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UN-Water vragen dringend om meer investeringen in drinkwater- en sanitaire systemen. Zwakke overheden en een gebrek aan personeel en middelen frustreren de ontwikkelling van water- en sanitaire voorzieningen in de armste landen, blijkt uit een nieuw rapport. Beide organisaties doen de oproep vandaag tijdens de World Water Week in Stockholm. 

Het rapport van UN Water (Global Assessment and Analysis of Sanitation and Drinking 2019, GLAAS) is gebaseerd op onderzoek in 115 landen en regio’s waar 4,5 miljard mensen wonen. Het onderzoek maakt duidelijk dat een gebrek aan plannen, beleid, personeel en middelen de beschikbaarheid van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne beperkt. 

Het is het 5e GLAAS-rapport in 10 jaar. In deze GLAAS wordt specifiek gekeken naar vier belangrijke factoren voor het realiseren van water-, sanitatie- en hygiënesystemen, te weten governance, monitoring, human resources en financiën. Daarbij hadden de onderzoekers met name aandacht voor beleid, plannen en doelstellingen.

Positieve percentages
In het rapport staat dat de meeste landen beleid hebben voor drinkwater (94%), sanitaire voorzieningen (94%) en hygiëne (79%) en ze hebben ook gerapporteerd dit beleid met implementatieplannen te ondersteunen. 

Edoch, minder dan 15 procent van de landen beschikt ook over de financiële of personele middelen die nodig zijn om hun plannen uit te voeren. Negentien landen en één regio rapporteerden een financieringskloof van meer dan 60 procent tussen geïdentificeerde behoeften en beschikbare financiering, aldus het rapport.

Topprioriteit
Gilbert Houngbo 180 vk Gilbert Houngbo"Als we een gezondere, rechtvaardiger en stabielere samenleving willen creëren, dan moet het versterken van de systemen voor degenen die nu leven zonder veilige en betaalbare water-, sanitaire en hygiëne voorzieningen een topprioriteit zijn", zegt Gilbert F Houngbo, voorzitter van de VN -Water en president van het Internationaal Fonds voor landbouwontwikkeling.

In het rapport wordt ook vastgesteld dat het duurzame ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties voor de beschikbaarheid van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen (SDG 6), een positief effect heeft op de ontwikkeling van ambities in arme landen. Ongeveer de helft van de landen heeft stedelijke of landelijke doelen gesteld om tegen 2030 100 procent dekking voor veilig drinkwater te bereiken. 

 

MEER INFORMATIE
Weak systems and funding gaps jeopardize drinking-water and sanitation in the world’s poorest countries

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.