secundair logo knw 1

Chrysoula Papacharalampou | Foto Guus Schoonewille

Een deel van het programma van de Amsterdam International Water Week 2019 is vormgegeven door een nieuwe generatie waterprofessionals. Als Future Water Leaders (FWL) zetten ze graag onconventionele en onverwachte middelen in om een brug te slaan tussen waterprofessionals onderling én tussen de sector en de rest van de samenleving. FWL-ambassadeur Chrysoula Papacharalampou pleit voor meer creativiteit in de gezamenlijke zoektocht naar integrale oplossingen. “We moeten de vaak complexe materie eerst begrijpelijk maken.”

Tijdens de vorige editie van de AIWW introduceerde Chrysoula namens de Future Water Leaders identiteitskaarten voor waterprofessionals. Door een combinatie te maken tussen het professionele profiel en de persoonlijke achtergrond van aanwezigen, hoopt ze een eenvoudige manier te hebben gevonden om zowel een overzicht te krijgen van de tijdens een conferentie aanwezige expertise als een startpunt voor cross-sectorale en cross-culturele samenwerking.

“Een van de uitkomsten is dat maar tien procent van de aanwezigen vorig jaar een ecologische invalshoek had. Gezien het enorme belang van behoud en bescherming van biodiversiteit in relatie tot waterbeheer wereldwijd lijkt me dit wat weinig. De diplomatieke kant van waterbeheer – internationale betrekkingen – was echt ondervertegenwoordigd.”

De identiteitskaart wordt voor deze editie wederom toegepast en is ook bij andere internationale waterbijeenkomsten gebruikt door de Future Water Leaders. “Wie heb je voor je als je met een ander over water praat? Daar draait het om.”

Theater, film, muziek
Voorafgaand aan de conferentie in de RAI hebben de jonge professionals samen met Waternet op 3 november een voor iedereen toegankelijke manifestatie in de stad georganiseerd.

“Als mensen buiten de watersector een substantieel deel van de oplossing vormen, moeten we die mensen wel aanspreken. Niet per se met lezingen, maar met theater, film, muziek. Kennisuitwisseling op intellectueel niveau is belangrijk, zeker, maar emotionele betrokkenheid bij diverse watervraagstukken is minstens zo waardevol.”

Volgens Chrysoula waren de artistieke activiteiten, waaronder toneel en dans uit Zuid-Afrika, en de getoonde film over waterschaarste in Kenya niet alleen leerzaam voor het lekenpubliek, de aanwezige professionals werden eraan herinnerd dat er meer manieren zijn om te communiceren over het werk dan een presentatie of debat.

'Er mag ook gelachen worden. Ons werk is vaak erg leuk, soms heel ontroerend'

“Een Engelse onderzoeker vertelde bijvoorbeeld op een theatrale, grappige manier over plankton, met 3D-geprinte voorbeelden. Er mag ook gelachen worden. Ons werk is vaak erg leuk, soms heel ontroerend. Erover vertellen op een menselijke schaal maakt de vraagstukken begrijpelijk. Dat moeten we niet vergeten.”

Opvolger en platform
Zelf promoveerde Chrysoula op onderzoek naar de rol van natuurlijk kapitaal in het ‘vermogensbeheer’ van rivierstroomgebieden. “Bij uitstek een interdisciplinair onderwerp dat de inbreng van vele belanghebbenden en vele soorten kennis vereist. Juist dat complexe karakter van integraal waterbeheer boeit me. Om tot concrete oplossingen te komen, moeten verschillende partijen elkaar kunnen begrijpen. Als Future Water Leaders maken we graag concreet hoe dat zou kunnen.”

Met collega’s wil ze duidelijk maken dat de nieuwe generatie, mensen tot pakweg 35 jaar oud, behalve over werkervaring over de nodige ideeën beschikt. “We zijn vorig jaar begonnen met een kleine groep enthousiastelingen afkomstig uit verschillende landen en gaan nu in de richting van een platform van jonge professionals, werkzaam in alle delen van de wereld.”

Chrysoula’s termijn als ambassadeur zit er op, vertelt ze. De vraag naar een opvolger, die zich tijdens de huidige editie van de AIWW presenteert, leverde zestien kandidaten op. “We kregen reacties uit onder meer India, Canada en landen in Zuid-Amerika. Al die mensen gaven aan verbonden te willen blijven aan het initiatief en zich vanuit hun eigen beroepspraktijk te willen inzetten als Future Water Leaders. Ik hoop ze volgend jaar hier allemaal terug te zien.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.