secundair logo knw 1

Vistrap bij de stuw Vechterweerd waar de zeeforellen zijn gespot (foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta)

De zeeforellen zijn terug in de Overijsselse Vecht om te paaien. Zij zijn gezien met onderwatercamera’s waarvan de beelden zijn gepubliceerd op het online platform Visspotter.

Miljoenen zeevissen trekken in het voorjaar naar rivieren en beken om te paaien en eitjes te leggen. Dat werd echter lange tijd sterk belemmerd door stuwen en gemalen. “De vismigratie heeft hierdoor een deuk opgelopen”, zegt woordvoerder Herald van Gerner van Waterschap Drents Overijsselse Delta. “In het hele land hebben waterschappen maatregelen genomen zoals de aanleg van vispassages, zodat vissen hun weg stroomopwaarts kunnen vervolgen. Daar zit zelfs wet- en regelgeving aan vast. ”

Van Gerner noemt het ‘min of meer een verrassing’ dat er nu een aantal zeeforellen ontdekt is. “We hadden lichte hoop dat zeeforellen in de Overijsselse Vecht zouden zwemmen, maar waren ze nog niet tegenkomen met het traditionele vangen van vissen met fuiken. Wel ‘usual suspects’ zoals paling, stekelbaars en winde. Het gaat om grijze zeeforellen die echt uit zee komen. Zij zijn waargenomen bij de vistrap naast de stuw Vechterweerd tussen Zwolle en Dalfsen. Daar hebben een paar maanden onderwatercamera’s gehangen.”

De zeeforellen zijn ontdekt bij het uittesten van het nieuwe online platform Visspotter, dat is ontwikkeld door ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis. Aan deze proef doen behalve Waterschap Drents Overijsselse Delta de waterschappen Aa en Maas en De Dommel mee. Dit voorjaar zijn bij diverse vispassages camera’s geplaatst. “De onderwatercamera maakt een opname wanneer een vis door de vispassage zwemt en slaat dat als filmbeeld op”, licht Van Gerner toe. “Alle beelden worden vervolgens geplaatst op Visspotter.”

Het grote voordeel van deze nieuwe methode is crowdsourcing ofwel publieksraadpleging, vertelt Van Gerner. “Elke visliefhebber kan meehelpen bij het identificeren van vissen. Vierhonderd mensen hebben dat de afgelopen maanden actief gedaan. Zij hebben 97 procent van de beelden goed vastgesteld, dus de juiste vissoort aangevinkt. Een zeer hoge score. Als wij dit zelf hadden moeten doen, waren we veel tijd kwijt geweest.” Tot slot, blijft er nog wat te wensen over bij het ontdekken van vissoorten? “Het zou mooi zijn om zalmen te zien. Die hebben we nog niet waargenomen.”

Meer informatie:

Waterschap Drents Overijsselse Delta over de terugkeer van de zeeforel (inclusief filmpje)

Ontdekken van vissen via Visspotter

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”