secundair logo knw 1

Vistrap bij de stuw Vechterweerd waar de zeeforellen zijn gespot (foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta)

De zeeforellen zijn terug in de Overijsselse Vecht om te paaien. Zij zijn gezien met onderwatercamera’s waarvan de beelden zijn gepubliceerd op het online platform Visspotter.

Miljoenen zeevissen trekken in het voorjaar naar rivieren en beken om te paaien en eitjes te leggen. Dat werd echter lange tijd sterk belemmerd door stuwen en gemalen. “De vismigratie heeft hierdoor een deuk opgelopen”, zegt woordvoerder Herald van Gerner van Waterschap Drents Overijsselse Delta. “In het hele land hebben waterschappen maatregelen genomen zoals de aanleg van vispassages, zodat vissen hun weg stroomopwaarts kunnen vervolgen. Daar zit zelfs wet- en regelgeving aan vast. ”

Van Gerner noemt het ‘min of meer een verrassing’ dat er nu een aantal zeeforellen ontdekt is. “We hadden lichte hoop dat zeeforellen in de Overijsselse Vecht zouden zwemmen, maar waren ze nog niet tegenkomen met het traditionele vangen van vissen met fuiken. Wel ‘usual suspects’ zoals paling, stekelbaars en winde. Het gaat om grijze zeeforellen die echt uit zee komen. Zij zijn waargenomen bij de vistrap naast de stuw Vechterweerd tussen Zwolle en Dalfsen. Daar hebben een paar maanden onderwatercamera’s gehangen.”

De zeeforellen zijn ontdekt bij het uittesten van het nieuwe online platform Visspotter, dat is ontwikkeld door ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis. Aan deze proef doen behalve Waterschap Drents Overijsselse Delta de waterschappen Aa en Maas en De Dommel mee. Dit voorjaar zijn bij diverse vispassages camera’s geplaatst. “De onderwatercamera maakt een opname wanneer een vis door de vispassage zwemt en slaat dat als filmbeeld op”, licht Van Gerner toe. “Alle beelden worden vervolgens geplaatst op Visspotter.”

Het grote voordeel van deze nieuwe methode is crowdsourcing ofwel publieksraadpleging, vertelt Van Gerner. “Elke visliefhebber kan meehelpen bij het identificeren van vissen. Vierhonderd mensen hebben dat de afgelopen maanden actief gedaan. Zij hebben 97 procent van de beelden goed vastgesteld, dus de juiste vissoort aangevinkt. Een zeer hoge score. Als wij dit zelf hadden moeten doen, waren we veel tijd kwijt geweest.” Tot slot, blijft er nog wat te wensen over bij het ontdekken van vissoorten? “Het zou mooi zijn om zalmen te zien. Die hebben we nog niet waargenomen.”

Meer informatie:

Waterschap Drents Overijsselse Delta over de terugkeer van de zeeforel (inclusief filmpje)

Ontdekken van vissen via Visspotter

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie