secundair logo knw 1

Een recent Frans onderzoek claimt dat niet glyfosaat bestrijdingsmiddelen giftig maakt, maar dat andere stoffen in de middelen dat doen. Volgens Toxicoloog Martin van den Berg zet het onderzoek aan tot denken en is het de hoogste tijd om de precieze formules van bestrijdingsmiddelen openbaar te maken en zo hun effecten op mens en milieu te kunnen meten.

Drie Franse onderzoekers van de universiteit van Caen en het onderzoeksinstituut CRIIGEN, onderzochten de effecten van de bestrijdingsmiddelen als geheel en daarnaast van de afzonderlijke ingrediënten, waaronder glyfosaat. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Toxicology Report.

Tot de onderzoekers behoort Gilles-Eric Séralini van onderzoeksinstituut CRIIGEN. CRIIGEN ondersteunt het burgerinitiatief Stop Glyfosaat en Séralini kwam enkele jaren geleden in opspraak na onderzoek naar het kankerverwekkende gehalte van genetisch gemodificeerd maïs. Dat onderzoek kreeg veel kritiek vanwege de opzet die volgens meerdere instituten verkeerd was en gebreken vertoonde.

Martin van den Berg, hoogleraar Toxicologie aan de Universiteit van Utrecht noemt het Franse onderzoek ‘redelijk rechttoe, rechtaan’. Op de nu gebruikte onderzoeksmethode is volgens hem weinig aan te merken. “Alleen het feit dat Séralini een paar jaar geleden de mist in is gegaan, diskwalificeert dit onderzoek niet. Ik onderschrijf niet alles wat in het artikel staat, maar het zet in elk geval aan tot denken.”

Bij blootstelling van planten en menselijke cellen aan de hoeveelheid glyfosaat zoals die nu in de landbouw wordt gebruikt, constateerden de onderzoekers nauwelijks negatieve gevolgen. De bestrijdingsmiddelen als geheel hadden wel negatieve gevolgen voor planten en menselijke cellen. Dat komt volgens de onderzoekers vooral omdat de bestrijdingsmiddelen ook andere stoffen bevatten. Zo vonden ze op aardolie gebaseerde verbindingen en zware metalen als arseen, kobalt, chroom, nikkel en lood.

Alle producenten van bestrijdingsmiddelen gebruiken eigen formules. Voor toelating op de markt, moeten die worden getest. Omdat de precieze samenstelling van veel bestrijdingsmiddelen geheim wordt gehouden door de producenten, zijn de onderzoekers van mening dat er geen goed onderzoek naar de effecten van de bestrijdingsmiddelen kan worden gedaan. Ze roepen de producenten daarom op de precieze ingrediënten van de bestrijdingsmiddelen openbaar te maken.

Van den Berg ondersteunt deze oproep. “Het nuttig zijn als de producenten hun formules zo snel mogelijk openbaar maken. Dat zou dringend noodzakelijk vervolgonderzoek mogelijk maken. Dan kunnen we bijvoorbeeld een antwoord vinden op de vraag waarom we in verschillende regio’s verschillende effecten van de bestrijdingsmiddelen zien. En alleen als we de precieze formuleringen kennen, kunnen we onderzoeken hoe de verschillende componenten elkaar beïnvloeden en welk effect dat heeft op de toxiciteit.”

 

U leest het Franse artikel hier.
Lees eerdere publicaties over glyfosaat op H2O: Glyfosaat mag nog vijf jaar gebruikt

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie