secundair logo knw 1

Maaisel uit Lelystad wordt op een andere manier verwerkt. Foto Waterschap Zuiderzeeland

Waterschap Zuiderzeeland begint dit najaar een proef om een deel van het maaisel uit het stedelijk water van Lelystad te verwerken tot Bokashi. In totaal 400 ton wordt omgezet in bodemverbeterend materiaal voor de landbouw.

Dat zorgt volgens het waterschap op termijn voor kostenbesparing. Gebruikelijk is dat het maaisel dat vrijkomt bij het onderhoud in stedelijk water door de aannemer wordt afgevoerd en gecomposteerd. Voor een deel van het maaisel wil Zuiderzeeland nu de van oorsprong Japanse Bokashi-methode toepassen.

Hierbij worden micro-organismen en oergesteentemineralen aan het maaisel toegevoegd. Vervolgens wordt de hoop luchtdicht afgedekt, zoals bij inkuilen, en acht tot tien weken gefermenteerd. In tegenstelling tot het standaard composteren komt volgens Zuiderzeeland bij dit proces nagenoeg geen CO2 vrij en blijven koolstof en andere voedingsstoffen behouden.

Na afloop van dit proces wordt de Bokashi uitgereden op landbouwgronden binnen een straal van 5 kilometer rondom Lelystad.

De pilot wordt begeleid door het bedrijf Bij de Oorsprong uit Dalfsen en uitgevoerd bij biologisch landbouwbedrijf Erf BV in Lelystad. Dit bedrijf exploiteert op een duurzame wijze reservegronden in stedelijke gebieden. Bokashi voedt het bodemleven en heeft een ziekteonderdrukkende werking voor het gewas, aldus het waterschap.

Of de proef slaagt, hangt volgens woordvoerder Theresa Kombrink af van twee factoren: is de kwaliteit van het maaisel goed genoeg voor de Bokashi en zijn de klanten, bijvoorbeeld biologische boeren, tevreden. Als dat allebei het geval is, wil Zuiderzeeland de methode ook elders in Flevoland gaan toepassen. ''Daarvoor moeten er wel voldoende afnemers zijn.''

De methode is per ton 10 euro goedkoper dan de traditionele methode. Kombrink weet niet of er meer waterschappen zijn die op deze manier werken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.