secundair logo knw 1

Ruud Bartholomeus heeft de Willem Koerselmanprijs 2018 gewonnen. De onderzoeker van het onderzoeksinstituut KWR kreeg de onderscheiding voor het artikel ‘A plant’s perspective of extremes: terrestrial plant responses to changing climatic variability’, dat in januari 2013 is verschenen in het blad Global Change Biology.

Bartholomeus Ruud 180 vk Ruud BartholomeusDe Willem Koerselmanprijs is een prijs van KWR die elk jaar wordt uitgereikt aan onderzoekers van het instituut die een peer reviewed artikel hebben geschreven dat het meest geciteerd is. Dat is deze keer het artikel van Bartholomeus en co-auteurs.

In het stuk wordt beschreven hoe planten reageren op toegenomen extremen als gevolg van klimaatverandering. Die toegenomen extremen hebben meer impact dan veranderingen in gemiddelde omstandigheden, schrijft KWR.

“Vooral de relatie tussen planten en water blijkt zeer gevoelig voor extremen die voortkomen uit veranderingen in temperatuur en neerslag. Hittegolven en wateroverlast hebben meer impact op fysiologische processen dan veranderingen in het gemiddelde klimaat.”

Bartholomeus kreeg de prijs overhandigd door Wim Koerselman, naamgever van de onderscheiding en eerste winnaar.

 

MEER INFORMATIE
Willem Koerselmanprijs naar Ruud Bartholomeus

A plant’s perspective of extremes: terrestrial plant responses to changing climatic variability

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.