secundair logo knw 1

Bas Reedijk, afdelingshoofd Water bij BAM Infraconsult, heeft de Prins Friso Ingenieursprijs gewonnen. De jury beschrijft Reedijk als een bevlogen ingenieur. Hij was intensief betrokken bij de ontwikkeling van het XblocPlus, ook wel Levvel-bloc genoemd, waarmee de Afsluitdijk wordt versterkt.

Bas Reedijk 180 vk Bas ReedijkDe onderscheiding is een prijs van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) en werd vanavond uitgereikt in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel. Reedijk won ook de publieksprijs.

De ingenieur van BAM toonde zich verrast met de prijzen: “Het is een hele eer om hier te mogen staan en al helemaal om deze prijs in ontvangst te nemen. Ik heb het werk natuurlijk niet alleen gedaan, je doet zoiets met een team. Het is ook een eer dat we de Afsluitdijk, het ontwerp van Lely, met onze blokken hebben mogen versterken”, zo wordt hij geciteerd op de website van De Ingenieur.

Flexibele kribben
Naast zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het betonnen golfbrekingselement XblocPlus, tekende Reedijk ook voor de flexibele kribben, stenen dwarsliggers die in rivieren worden gelegd en relatief makkelijk zijn te verplaatsen. Dankzij de dammen houdt een rivier een diepe vaargeul en vormen zich geen ongewenste zandbanken.

Reedijk (57) studeerde civiele technologie aan de TU Delft. Hij is hoofd van de afdeling Water van BAM Infraconsult, waar hij al sinds 1990 werkt. Hij gaf leiding aan een groot aantal deltatechnologische projecten in binnen- en buitenland en heeft vele wetenschappelijke artikelen op zijn naam staan. Reedijk werkt regelmatig samen met onderzoeks- en onderwijsinstellingen.

Runner up
Reedijk was met Jelte Kymmell en Erik Duisterwinkel genomineerd voor de prijs. Kymmell, managing director & oprichter van Mocean Offshore, werd gekozen tot runner up. Zijn bedrijf ontwikkelde onder meer Mocean Forecast (MO4), een model dat bij offshore-operaties een risico-inschatting veel nauwkeuriger maakt.

Duisterwinkel, werkzaam als innovator, data scientist en sensorexpert bij Antea Group, werkte tijdens zijn promotie aan de TU Eindhoven aan sensorballen die op een non-invasieve manier waterleidingen van binnenuit kunnen inspecteren voor eventueel onderhoud.

 

MEER INFORMATIE
H2O: Eerste Levvel-blocs voor Afsluitdijk verlaten fabriek in Harlingen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie