Hoogleraar virologie Marion Koopmans heeft het KWR Honorary Fellowship 2020 gekregen. Koopmans krijgt de eretitel als erkenning voor haar 'enorme inzet in het verbinden van wetenschap en professionele praktijk gedurende de coronapandemie'.
De hoogleraar die gedurende de coronacrisis veelvuldig in de media tekst en uitleg gaf over de verspreiding van het virus en de gevolgen daarvan, heeft in die optredens ‘op zeer duidelijk wijze’ gecommuniceerd over het belang van rioolwatermetingen tijdens de COVID-19 pandemie, stelt KWR. Dat is een van de overwegingen die ten grondslag liggen aan het besluit om de virologe de eretitel te doen toekomen, aldus het onderzoeksinstituut.
Andere overwegingen zijn, zoals verwoord door KWR:
- Inzetten van haar netwerk en het verbinden van de water- en gezondheidsspelers op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, o.a. met Erasmus MC, RIVM en ministeries.
- Ondersteunen van het project Rijnmond, waarin op wijkniveau over de gehele surveillance-pyramide de relatie is gelegd tussen de besmettingscijfers van SARS-CoV-2: van riool, teststraten, huisartsen tot en met ziekenhuizen.
- Als lid van de Externe Wetenschappelijke Advies Raad van KWR de wetenschap met de praktijk verbinden - 'Bridging Science to Practice' - net als al onze onderzoekers. Sinds de start van de coronapandemie in februari 2020 zijn we hier volop getuige van.
Het onderzoek van Koopmans, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam, richt zich op de overdracht van virussen van dieren op mensen (zoönosen), en op grootschalige verspreiding tussen mensen (outbreaks en pandemieën). “Ze is een wereldleider binnen het onderzoek naar virusverspreiding en ze zorgt dat de resultaten worden toegepast”, stelt KWR. “Ze is de initiatiefnemer van het wereldwijde NoroNet-netwerk voor onderzoek aan norovirussen: beruchte verwekkers van buikgriep. Als adviseur bij de Gezondheidsraad en de WHO speelt ze een belangrijke rol bij de bestrijding van infectieziekten.”
De KWR Honorary Fellow wordt voor het leven benoemd. De Honorary Fellows vormen voor de onderzoekers van het onderzoeksinstituut KWR een bron van kennis, kunde en ervaring die in voorkomende gevallen kan worden geraadpleegd, aldus KWR. De eretitel werd uitgereikt tijdens een online ceremonie, dat werd gevolgd door een symposium over de pandemie en rioolwaterdetectie van het virus.
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen