secundair logo knw 1

Gilian Schout van KWR Watercycle Research Institute heeft de Hydrologieprijs gewonnen. De onderzoeker krijgt de onderscheiding voor zijn onderzoek naar de effecten van gaslekkage op de grondwaterchemie.

Gillian Schout vk 180 Gillian SchoutDe Hydrologieprijs wordt om de 3 jaar uitgereikt door de Nederlandse Hydrologische Vereniging (NHV). Schout ontving de prijs, bestaande uit een oorkonde en een geldbedrag, uit handen van Huub Savenije, voorzitter van de jury en hoogleraar hydrologie aan de TU Delft.

De prijswinnende publicatie, getiteld 'Impact of an historic underground gas well blowout on the current methane chemistry in a shallow groundwater system', verscheen in 2018 in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Het onderzoek, dat onderdeel was van het inmiddels afegronde promotieonderzoek van Schout, toont aan dat het grondwater boven de zogeheten blowout-locatie nabij Sleen (Drenthe) 50 jaar na dato nog altijd verzadigd is met methaan uit het diepe aardgasreservoir. De resultaten geven daarmee nieuwe inzichten in zowel de effecten van gaslekkage (een hardnekkig probleem bij het boren naar olie- en gas) als hoe dergelijke lekkages effectief zijn op te sporen.

 

MEER INFORMATIE
Impact of an historic underground gas well blowout on the current methane chemistry in a shallow groundwater system

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.