Henk Ovink is aangesteld als voorzitter van een team van experts dat Vlaanderen beter moet voorbereiden op uitzonderlijke regenval.
Het expertteam is ingesteld door de Vlaamse overheid. Aanleiding vormde de enorme wateroverlast afgelopen zomer in Wallonië, waarbij 41 mensen om het leven kwamen. De Vlaamse regering heeft geanalyseerd wat de gevolgen van extreme regenval in Vlaanderen kunnen zijn en komt tot de conclusie dat een periode met overvloedige regenval 2 miljard euro schade kan veroorzaken en tot 100.000 mensen kan treffen.
Een expertteam onder voorzitterschap van de Nederlandse watergezant Ovink moet nu gaan bekijken hoe Vlaanderen zich beter kan voorbereiden op uitzonderlijke regenval.
Tegen de Vlaamse omroep VRT zegt Ovink onder meer: "De extremen worden extremer. We moeten Vlaanderen klaarmaken voor de toekomst. Niet alleen ons voorbereiden op extreme regen, maar ook op extreme droogte en inzetten op kustveiligheid. (...) We moeten weer meer naar het natuurlijke systeem zoals het was. We moeten rivieren weer meer ruimte geven, dan zijn er ook minder dijken nodig."
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen