secundair logo knw 1

Waterbouwkundige prof. ir. Jan Kop is 30 december 2019 overleden in Leersum. De emeritus hoogleraar speelde een prominente rol in de bedrijfstak drinkwater en droeg zijn studenten een zeer warm hart toe.

Jan Kop vk 180 Johannes Hendrik (Jan) Kop werd geboren op 4 juni 1930 in Djatiroto, Oost-Java. Hij studeerde in 1957 af in civiele techniek (irrigatie en waterkracht) in Delft. Hij begon als FAO-assistent-deskundige in Oost-Pakistan (Bangladesh) aan het Multipurpose Ganges-Kobadak Project en trad toe tot het adviesbureau Grontmij waar hij werkte van 1961 tot 1980 aan tal van projecten, waaronder het Masterplan voor Drainage en Overstroming van Jakarta uit 1973. 

Van 1980 tot 1985 was hij hoofd van het Planbureau van de Vewin en in november 1984 werd hij benoemd tot hoogleraar Gezondheidstechniek aan de faculteit Civiele Techniek in Delft. Hij ging met pensioen in 1993. Samen met Wim Ravesteijn schreef en redigeerde hij vier boeken over openbare werken met een ‘Nederlandse handtekening’ in Nederlands-Indië.

Jan Kop heeft een belangrijke rol gespeeld in de bedrijfstak drinkwater, en voor het internationale ingenieursvak (met speciale liefde voor Indonesië en Bangladesh, en één van de weinige Nederlandse ‘Fellows’ van het Institution of Civil Engineers uit het Verenigd Koninkrijk). 

Ook na zijn emeritaat bleef hij zeer betrokken bij het vakgebied en het onderwijs. Met name de studenten droegen hem een warm hart toe; zijn onuitputtelijke enthousiasme en zijn wijze adviezen vormden destijds de basis voor de erelidmaatschappen (van Het Gezelschap ‘Practische studie’ en van het dispuut Water & Environment). 

Ondanks zijn hoge leeftijd bleven de contacten intensief, hij gaf altijd acte de présence. Wij herdenken hem met dankbaarheid en voelen ons verantwoordelijk om zijn professionele erfenis waardig te vervolgen.

(Voormalig) studenten, vakgenoten, en de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie