secundair logo knw 1

Marieke Schouten is gekozen tot nieuwe voorzitter van de bestuurlijke tafel van Netwerk Water & Klimaat. Het netwerk is een samenwerkingsverband in de regio Utrecht Zuidwest met de inzet dat de regio zich klimaatbestendig ontwikkelt.

Marieke Schouten 180 vk Marieke SchoutenSchouten, die voormalig wethouder van de gemeente Houten Herman Geerdes opvolgt, is wethouder in Nieuwegein, een van de 14 gemeenten die participeren in het vorig jaar opgerichte netwerk. Dat wordt verder gevormd door Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, provincie Utrecht en de Veiligheidsregio Utrecht.

De Utrechtse regio Zuidwest is gevarieerd en strekt zich uit van de bossen op de Utrechtse Heuvelrug tot het veenweidegebied in het Groene Hart. Daar tussenin ligt het rivierengebied en stedelijke kernen. De water- en ruimtelijke adaptieve opgaven verschillen per landschapstype. “Dat is een uitdaging voor ons netwerk. We hebben allemaal dezelfde visie, willen bijvoorbeeld allemaal water vasthouden, maar hoe we dat doen verschilt per landschapstype”, stelt Schouten.

Het netwerk heeft bij de start een aantal speerpunten geformuleerd: klimaatbestendige wijkontwikkeling; groene, gezonde en compacte stad; bereikbaarheid en veiligheid; natuur, landschap en recreatie en een robuuste afvalwaterketen. Al snel werd een website voor inwoners gelanceerd: www.klimaatklaar.nl

De nieuwe voorzitter van het netwerk roept overheden, bedrijven en inwoners op bijdragen te leveren aan klimaatbestendige inrichting van de regio. “De veranderingen in het klimaat hebben effect op ons dagelijkse leven. Het netwerk verbindt ons in onze zoektocht naar oplossingen voor hitte, droogte, wateroverlast en overstroming”, aldus Schouten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.