secundair logo knw 1

Bas Buchner, directeur van het maritieme onderzoeksinstituut MARIN, is verkozen tot TU Delft Alumnus van het Jaar. De universiteit eert Buchner voor zijn werk bij Marin en zijn inzet voor innovatie. Na 14 jaar aan het hoofd van MARIN te hebben gestaan, geeft Buchner eind van dit jaar het stokje over aan een nieuw directeurenteam.

Bas Buchner 180 vk Bas BuchnerTU Delft reikt sinds 2011 samen met het Universiteitsfonds Delft de ‘Alumnus van het Jaar’-prijs uit aan alumni die hun sporen hebben verdiend in de wereld van innovatie en onderzoek. De winnaars krijgen een plaquette op de Alumni Walk of Fame in het Mekelpark op de campus van TU Delft. Buchner krijgt de prijs uitgereikt op 15 april tijdens het symposium Navigating the Future: AI and Data for Safer, Smarter Shipping ter ere van de Alumnus van het Jaar.

Buchner is zijn leven lang verbonden aan TU Delft. Hij studeerde er Maritieme Techniek. Na zijn afstuderen trad hij in 1991 als projectmanager in dienst bij Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN); in 2000 werd hij hoofd van de afdeling Offshore en sinds 2011 is hij algemeen directeur van het instituut.

MARIN vervult een brugfunctie tussen het universitair onderzoek en onderwijs en de praktijk, de industrie en de overheid, aldus de toelichting op de verkiezing. Dat vertaalt zich in gezamenlijke onderzoeksprogramma’s en gezamenlijk gebruik van (grootschalige) onderzoeksfaciliteiten.

Buchner is daarnaast voorzitter van de Innovation Council Nederland Maritiem Land en van het Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) Maritiem. Tussen 2003 en 2010 was Buchner Visiting Professor aan de School of Marine Science and Technology van de University of Newcastle upon Tyne.

Buchners missie is die van MARIN, schrijft de universiteit: het schoner, slimmer en veiliger maken van de scheepvaart en het bijdragen aan duurzaam en vrij gebruik van de zee. Dat doet hij onder meer ‘door in te zetten op innovatie’.

Onder Buchners leiding ontwikkelde MARIN zich van een gespecialiseerde dienstverlener met internationale reputatie op het vlak van hydrodynamische en nautisch onderzoek, naar een nog bredere toekomstgerichte kennispartner voor de maritieme sector, overheid en maatschappij, aldus TU Delft.

"Daarbij staan de uitdagingen en transities van deze tijd centraal: zoals de energietransitie op zee, emissievrij varen, veilige scheepvaart en de bescherming van een vrije zee."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.