In Nederland is het waterbeheer in de basis op orde, maar er valt nog genoeg te verbeteren. Dat betoogde Herman Havekes in zijn inaugurele rede ter ere van zijn benoeming als bijzonder hoogleraar Publieke organisatie van het (decentrale) waterbeheer aan de Universiteit Utrecht.
benoemd door de Stichting Schilthuisfonds als bijzonder hoogleraar, hield een vlootschouw van het (decentrale) waterbeheer. Waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies, gemeenten, het Rijk, ze kwamen allemaal voorbij. Belangrijke conclusie van de professor: we hebben het waterbeheer best wel goed georganiseerd. Havekes, die 1 september 2019 is
Hij memoreerde onder meer dat het Nederlandse waterbeheer internationaal (2014, OESO: Water Governance in the Netherlands: Fit for the future?) stevig tegen het licht is gehouden en positief is beoordeeld. Het beheer kan slagvaardig worden uitgevoerd, omdat het voor 100 procent een publieke taak is, sterk gedecentraliseerd en een solide financiële basis heeft, aldus Havekes.
Hij stelt dan ook dat de decentralisatie van het Nederlandse waterbeheer succesvol is, maar dat er ook nog genoeg te verbeteren valt. Zoals het belasten van onttrekkingen van oppervlakte- en grondwater, beprijzing van diffuse verontreiniging door de landbouw en de organisatie van het grondwaterbeheer.
LEES OOK
Inaugurele rede: Succesvol decentraliseren? Een vlootschouw van het (decentrale) waterbeheer
Interview met Herman Havekes in H2O oktober