secundair logo knw 1

Inge de Graaf, universitair hoofddocent aan Wageningen University & Research, krijgt een Early Career Award. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt door de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) aan jonge onderzoekers die bezig zijn met vernieuwend onderzoek.

Inge de GraafInge de GraafDe award wordt voor de vijfde keer toegekend. Naast De Graaf krijgen nog 11 andere onderzoekers in uiteenlopende vakgebieden de onderscheiding. Ze onderzoeken onder andere de immuunreacties op infecties, atmosfeerverlies bij exoplaneten, literatuuronderwijs in Nederland en de impact van crises op het menselijk welzijn.

De Graaf is verbonden aan de onderzoeksgroep Water Systems and Global Change group van de WUR en onderzoekt de toekomstige beschikbaarheid van zoetwater. Via een innovatief model dat grondwaterdynamiek koppelt aan oppervlaktewater laat zij zien dat grondwateronttrekkingen een grote impact hebben op de natuur.

Het onderzoek, dat laat zien dat het een uitdaging is om op wereldwijde schaal op een duurzame manier voldoende voedsel te blijven produceren, kreeg in 2022 een Europese beurs. De European Research Council stelde 1,5 miljoen euro beschikbaar. Die bijdrage stelde De Graaf in de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te zetten, vertelde ze tegen H2O.

De KNAW-award bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro en het kunstobject Extended Jewellery van Laura Klinkenberg. De onderscheidingen worden 15 februari uitgereikt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.