Mariette Wolthers is benoemd tot hoogleraar Aquatische Geochemie aan de Universiteit Utrecht. Ze is 15 december begonnen in haar nieuwe functie.
Wolthers was universitair hoofddocent in de geochemie bij het departement Aardwetenschappen van de faculteit Geowetenschappen, waar ze nu aan verbonden is als hoogleraar.
"Met deze leerstoel Aquatische Geochemie richt ik mij op interacties tussen water en aardse materialen in het aardoppervlak en hun implicaties voor duurzaamheid en maatschappelijke uitdagingen en systeem Aarde", vertelt ze op de site van de universiteit.
Haar focus ligt op materialen, of mineralen, die zijn opgebouwd uit ionen, vertelt Wolthers. “Denk bijvoorbeeld aan kalk dat bestaat uit calcium en carbonaat ionen. De interacties van water met deze materialen veranderen de samenstelling van het water en de mineralen, en hebben een brede toepassing, zowel voor fundamenteel begrip van systeem Aarde als voor zeer toegepaste vraagstukken."
Een voorbeeld is het zoete oppervlakte- en grondwater op aarde dat onze bron voor drinkwater en water voor de voedselproductie is. Methoden om deze waterbronnen te beschermen of schoon te maken zijn gebaseerd op gestuurde mineraalvorming of vastlegging op mineraal oppervlakken. Wolthers gebruikt inzichten uit haar fundamenteel aardwetenschappelijk onderzoek om deze methoden duurzamer te maken en nieuwe methoden te ontwikkelen.