secundair logo knw 1

Merel Deurloo (15) uit Amsterdam is verkozen tot de nieuwe jeugdbestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Ze neemt hiermee de taak op zich om jongeren bewust te maken van het werk van het waterschap en een brug te slaan tussen hen en de organisatie. “Alleen door direct in gesprek te gaan met jongeren, maak je impact en kun je uitleggen wat het waterschap doet”, zegt Deurloo.

Merel Deurloo 180 vk Merel DeurlooDeurloo werd gekozen na een spannende verkiezing waarin zes kandidaten het tegen elkaar opnamen tijdens een Lagerhuisdebat. Dit debat, georganiseerd door Waterschap Amstel, Gooi en Vecht in samenwerking met Stichting Discussiëren kun je leren, vond plaats in een speciaal gebouwde arena op het hoofdkantoor van het waterschap. De kandidaten kregen de kans om hun ideeën te presenteren en hun visie te delen.

De uiteindelijke beslissing lag in handen van een jury, bestaande uit dijkgraaf Joyce Sylvester, de huidige jeugdbestuurder Ilias Admi en algemeen bestuurslid Nanja van Rijsse. Juryvoorzitter Sylvester benadrukt het belang van de functie. "We hebben alle hulp nodig die we maar kunnen krijgen, want ons wachten grote uitdagingen voor de toekomst. Met Merel hebben we een goede ambassadeur die ook de jongeren kan meenemen in de toekomst. Het was moeilijk een keuze te maken: we hadden uitstekende en zelfverzekerde kandidaten."

Saamhorigheid en actie
Voor Deurloo is de rol van jeugdbestuurder een kans om een verschil te maken. “Wij zijn in Nederland gebouwd op water, daar ligt onze fundering. Als die fundering wegvalt, hebben wij geen droge voeten meer en geen leefomgeving. Water en klimaat vormen samen de toekomst waarin wij als jongeren moeten leven. Daarom moet het waterschap laagdrempeliger worden voor jongeren en meer zichtbaar zijn: hun taak is zo belangrijk. Ik ben heel blij dat ik de mogelijkheid heb om mijn stem te laten horen. Saamhorigheid en actie moeten daarbij hand in hand gaan.”

Jongeren tussen de 14 en 18 jaar kunnen jeugdbestuurder worden en vormen een belangrijke schakel tussen het waterschap en hun leeftijdsgenoten. Ze vertegenwoordigen het jongerenperspectief bij cruciale onderwerpen zoals klimaatadaptatie, schoon water en droogtebestrijding. Elke jeugdbestuurder geeft zijn of haar eigen invulling aan de functie en draagt zo bij aan een toekomstbestendig waterbeheer.

Met haar verkiezing krijgt Deurloo een podium om haar visie te delen en jongeren te betrekken bij deze essentiële onderwerpen. “Water is onze toekomst”, besluit ze, “en ik wil laten zien dat we daar samen iets aan kunnen doen.” Op donderdag 16 januari wordt Deurloo officieel geïnstalleerd voor een termijn van twee jaar.

Merel Deurloo 900Dijkgraaf Joyce Sylvester, Merel Deurloo en Ilias Admi | Foto Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.