secundair logo knw 1

De ministerraad heeft ingestemd met de herbenoeming van Peter Glas als Deltacommissaris. Glas is sinds 1 januari 2019 Deltacommissaris.

Peter Glas 2 vrij 180 Peter GlasGlas (1956) volgde in 2019 Wim Kuijken, de eerste Deltacommissaris, op. Als regeringscommissaris voor het Deltaprogramma doet hij voorstellen voor het nationaal Deltaprogramma, inclusief de financiële consequenties daarvan.

Zijn adviezen zijn van waarde voor het kabinet, zo bleek uit de recente Kamerbrief over de uitwerking van het beleidsprincipe ‘water en bodem sturend’ voor de ruimtelijke herinrichting van Nederland. Minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen schreven aan de Tweede Kamer de adviezen van deltacommissaris Peter Glas en ook stikstofbemiddelaar Johan Remkes te volgen bij de uitwerking van het beginsel water en bodem als sturend element.

“De Deltacommissaris beveelt aan voldoende ruimte te reserveren voor waterveiligheid, te zorgen voor voldoende zoetwater, strategische grondwatervoorraden te beschermen, ruimtelijke adaptatie, meerlaagsveiligheid en transitie van het landelijk gebied. De Deltacommissaris benadrukt daarbij dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij is”, aldus de brief.

Glas is ‘zeer gemotiveerd om door te gaan’, zo schrijft hij op Twitter in een reactie op de herbenoeming.

Eerder was hij onder meer watergraaf van waterschap De Dommel en voorzitter van de Unie van Waterschappen. Sinds 2013 is hij internationaal voorzitter van het OECD Water Governance Initiative in Parijs.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!
Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
addendum - tip - op 26 september 2024 was Co Verdaas te gaast in de Balie - 2 uur lang over het deltaprogramma... https://www.youtube.com/watch?v=RutxxIDpOpw