secundair logo knw 1

De ministerraad heeft ingestemd met de herbenoeming van Peter Glas als Deltacommissaris. Glas is sinds 1 januari 2019 Deltacommissaris.

Peter Glas 2 vrij 180 Peter GlasGlas (1956) volgde in 2019 Wim Kuijken, de eerste Deltacommissaris, op. Als regeringscommissaris voor het Deltaprogramma doet hij voorstellen voor het nationaal Deltaprogramma, inclusief de financiële consequenties daarvan.

Zijn adviezen zijn van waarde voor het kabinet, zo bleek uit de recente Kamerbrief over de uitwerking van het beleidsprincipe ‘water en bodem sturend’ voor de ruimtelijke herinrichting van Nederland. Minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen schreven aan de Tweede Kamer de adviezen van deltacommissaris Peter Glas en ook stikstofbemiddelaar Johan Remkes te volgen bij de uitwerking van het beginsel water en bodem als sturend element.

“De Deltacommissaris beveelt aan voldoende ruimte te reserveren voor waterveiligheid, te zorgen voor voldoende zoetwater, strategische grondwatervoorraden te beschermen, ruimtelijke adaptatie, meerlaagsveiligheid en transitie van het landelijk gebied. De Deltacommissaris benadrukt daarbij dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij is”, aldus de brief.

Glas is ‘zeer gemotiveerd om door te gaan’, zo schrijft hij op Twitter in een reactie op de herbenoeming.

Eerder was hij onder meer watergraaf van waterschap De Dommel en voorzitter van de Unie van Waterschappen. Sinds 2013 is hij internationaal voorzitter van het OECD Water Governance Initiative in Parijs.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie