secundair logo knw 1

Ton Baas uit Oldeholtpade gaat als procesbegeleider aan de slag om het vastgelopen project Paterswoldsemeer weer vlot te trekken. Baas gaat op verzoek van het Waterschap Noorderzijlvest aan de slag.

Ton Baas vk 180Ton BaasBaas, onder meer oud-burgemeester van Aa en Hunze en Midden-Drenthe en voormalige gedeputeerde van de provincie Friesland, moet een oplossing vinden voor de impasse rondom het plan van het waterschap om een moeras van 25 hectare aan te leggen in het Paterswoldsemeer. Het schap wilde daarmee de waterkwaliteit verbeteren, in lijn met de Kaderrichtlijn Water. 

Vorige maand leidden deze natuurplannen tot protest van omwonenden en andere belanghebbenden. Ze zijn bang dat er niet genoeg zwem- en vaarwater overblijft. Een petitie tegen het project werd 1.700 keer ondertekend. Tijdens een bewogen informatieavond over het moerasplan in februari haalde dijkgraaf Bert Middel het moerasplan van tafel. 

Het dagelijks bestuur van het schap wil nu onderzoeken welke alternatieve maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren op meer draagvlak kunnen rekenen. Baas moet dat uitzoeken. 

Hij gaat de komende periode in gesprek met verschillende belangenvertegenwoordigers, zoals de Beweging Recreatie Paterswoldsemeer. Tijdens deze gesprekken inventariseert hij welke zorgen er leven en zet hij haalbare ideeën voor maatregelen op een rij. 

In verband met het coronavirus is nu nog niet te zeggen wanneer de eerste gesprekken plaatsvinden, aldus het waterschap.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie