secundair logo knw 1

Drinkwaterbedrijf Oasen stelt dat zijn drinkwater veilig is. Het bedrijf reageert daarmee op de berichten dat de stof GenX op diverse plaatsen in Zuid-Holland is aangetroffen in het leidingwater.

Uit zorg over de kwaliteit van het drinkwater wil de provincie de lozing van de stof aan banden leggen. Dat stelt het Algemeen Dagblad op basis van vertrouwelijke stukken. Het chemiebedijf Chemours in Dordrecht loost de stof GenX, die vrijkomt bij de productie van Teflon, in de Merwede. Daarvoor heeft het bedrijf een vergunning, het mag jaarlijks 6.400 kilo afvalwater met de stof lozen.

GenX is omstreden. De stof wordt in de media als kankerverwekkend omschreven op basis van onderzoek en uitspraken van toxicologen. Chemours bestrijdt dit en stelt dat GenX, dat het bedrijf bij de Teflonproductie is gaan gebruiken ter vervanging van het kankerverwekkende PFOA (prefluoroctaanzuur), niet als kankerverwekkend is geclassificeerd.

Los van deze bespiegelingen wil de provincie de vergunning aanpassen. Oasen en ook Rijkswaterstaat steunen de provincie daarin. Beide partijen willen dat Chemours op korte termijn de lozing terugbrengt tot 2.000 kilo en daarna zo snel mogelijk stopt met het lozen van de stof, schrijft het AD.

In een verklaring stelt Oasen dat de lozing van GenX op dit moment geen invloed heeft op de kwaliteit van het drinkwater. “We vinden nergens de stof GenX boven de veilig geachte en zeer strenge norm, dus vanuit het perspectief van Volksgezondheid zit de stof niet in het kraanwater. We moeten zorgen dat dit ook zo blijft.”

Het drinkwaterbedrijf zegt dat het maatregelen moet treffen als de lozing niet stopt. “Als de lozing van Chemours doorgaat dan zijn we genoodzaakt om in de toekomst extra zuiveringsstappen bij te bouwen. Dat kost miljoenen en we vinden dat die rekening niet op het bordje van onze klanten terecht moet komen. Daarom ondersteunen we de beweging van de overheid om de vergunning van Chemours af te bouwen.”

In een reactie op de berichten stelde woordvoerder Jeroen Bruning van Chemours in een vraaggesprek met BNR Nieuwsradio dat het bedrijf best wil stoppen met lozing van GenX, maar pas nadat er een alternatief is gevonden. Volgens Bruning wacht Chemours op een plan vanuit de provincie. Daar wordt, aldus BNR, gereageerd met de mededeling dat ze alleen over de vergunning gaan en niet over mogelijke alternatieven.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”