secundair logo knw 1

De problemen die drinkwaterbedrijf PWN ondervindt bij de opstart van de drinkwaterzuivering Andijk III lijken geen consequenties te hebben voor de bouw van soortgelijke drinkwaterzuiveringsinstallaties in Singapore en Engeland. “Die installaties profiteren van onze ervaringen en bevindingen,” zegt een woordvoerster.

In Singapore bouwt de Nationale Water Maatschappij PUB een drinkwaterzuiveringsinstallatie op basis van de CeraMac membraanfiltratie van PWN Technologies, de dochteronderneming van PWN. “Deze fabriek zal in 2018 operationeel zijn en zal een van de grootste CeraMac membraanfiltratie fabrieken ter wereld worden voor drinkwaterzuivering,” laat de PWN-woordvoerster weten.

PUB installeert in de fabriek het C90 systeem, de opvolger van de C192 ketels die in Andijk niet blijken te functioneren. De keramische membranen in de ketels worden geleverd door het Japanse bedrijf Metawater.

In het Engelse Plymouth wordt sinds april 2016 na een pilot studie van achttien maanden ook gebouwd aan een waterzuiveringsfabriek met de technologie van PWNT. South West Water installeert eveneens de C90 systemen, naast de ook door PWNT ontwikkelde technieken SIX (ionenwisseling en resin regeneratiesysteem) en ILCA (inline coagulatie en adsorptie). “Deze nieuwe fabriek zal ook in 2018 gereed zijn,” aldus de woordvoerster.

In de eigen waterzuiveringsfabriek Andijk III vervangt PWN de tien geïnstalleerde C192 ketels door de C90 systemen. De C192 ketels moeten vervangen worden omdat ze de druk niet aankunnen. PWN heeft 2,4 miljoen euro moeten afschrijven op de CeraMac installaties. De keramische membranen die in de ketels stonden zijn in de boeken afgewaardeerd voor een bedrag van 1,8 miljoen euro.

Het drinkwaterbedrijf is begonnen met vervangen van de eerste vijf C192 systemen in Andijk III. Deze operatie moet in 2018 zijn afgerond, waarna een uitgebreide testperiode volgt, zo laat de woordvoerster weten. De afgeschreven C192 units en keramische membranen uit Andijk III worden hergebruikt in het proefbedrijf van PWN.

Met de start van de fabrieken in Singapore en Plymouth en de herstart in Andijk wordt 2018 een belangrijk jaar voor PWNT. Het bedrijf zit in ‘een cruciale fase’, schrijft de Raad van Commissarissen in het PWN-jaarverslag 2016. Dat houdt in dat de onderneming de zeer geavanceerde zuiveringssystemen goed werkende moet krijgen, alvorens de ontwikkelde technieken verder worden verkocht. 

Ook financieel is het succesvol opleveren van de technieken van belang. PWN staat garant voor de levering van de zuiveringsinstallatie aan South West Water in 2018. "De maximale aansprakelijkheid wordt bij niet nakomen door PWNT geschat op 20,5 miljoen euro," staat in het jaarverslag. Dat bedrag kan bij niet levering naar verwachting vanaf 2019 worden opgeëist door de Engelsen.  

 

Lees ook het bericht over de problemen met de opstart in Andijk:
PWN worstelt met opstart innovatieve zuivering Andijk III 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie