secundair logo knw 1

Onderzoekers van de Universiteit van de staat New York hebben in flessenwater microplastics gevonden. Van de 259 onderzochte flessen bevatte 93 procent microplastics, met een gemiddelde van 325 deeltjes microplastic per liter, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek, dat niet is onderworpen aan een zogeheten peer review, werd gehouden in opdracht van Orb Media, de journalistieke organisatie die vorig jaar een studie publiceerde waaruit bleek dat kraanwater wereldwijd ook microplastics bevat.

De onderzochte flessen kwamen van elf producenten en werden uit negen verschillende landen gehaald. Voor de identificatie van de deeltjes werd een methode met kleurstoffen gebruikt. In de watermonsters werden vooral polypropyleen, nylen en polyethyleentereftalaat (PET) aangetroffen.

Volgens professor Sherri Mason, leider van het onderzoek, komt het merendeel van de plastics van de fles zelf, de vervuiling zou dan met name plaatshebben tijdens het bottelen. Een deel van het gebottelde water is overigens gefilterd leidingwater, aldus het onderzoek.

WHO
De onderzoekers schatten dat een persoon die per dag een liter fleswater drinkt, elk jaar tienduizenden deeltjes microplastic consumeert. De Wereldgezondheidsorganisatie kondigde in reactie op het onderzoek een analyse aan over de mogelijke risico's van plastic in drinkwater. Er zijn formeel geen aanwijzingen in hoeverre geconsumeerde microplastics de menselijke gezondheid schaden, maar de WHO wil de wetenschappelijke kennis daarover in kaart brengen.

De wereldmarkt van flessenwater groeit overigens snel en zou volgens het internationale adviesbureau Zenith Global inmiddels een waarde vertegenwoordigen van 147 miljard euro. Uit het onderzoek van de State University of New York blijkt verder dat ook in glazen flessen microplastics voorkomen.

 

MEER INFORMATIE
Is Nederlands kraanwater ook vervuild met microplastics? (we weten het nog niet)
Synthetic polymer contamination in bottled water

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie