Onderzoekers van de Universiteit van de staat New York hebben in flessenwater microplastics gevonden. Van de 259 onderzochte flessen bevatte 93 procent microplastics, met een gemiddelde van 325 deeltjes microplastic per liter, aldus de onderzoekers.
Het onderzoek, dat niet is onderworpen aan een zogeheten peer review, werd gehouden in opdracht van Orb Media, de journalistieke organisatie die vorig jaar een studie publiceerde waaruit bleek dat kraanwater wereldwijd ook microplastics bevat.
De onderzochte flessen kwamen van elf producenten en werden uit negen verschillende landen gehaald. Voor de identificatie van de deeltjes werd een methode met kleurstoffen gebruikt. In de watermonsters werden vooral polypropyleen, nylen en polyethyleentereftalaat (PET) aangetroffen.
Volgens professor Sherri Mason, leider van het onderzoek, komt het merendeel van de plastics van de fles zelf, de vervuiling zou dan met name plaatshebben tijdens het bottelen. Een deel van het gebottelde water is overigens gefilterd leidingwater, aldus het onderzoek.
WHO
De onderzoekers schatten dat een persoon die per dag een liter fleswater drinkt, elk jaar tienduizenden deeltjes microplastic consumeert. De Wereldgezondheidsorganisatie kondigde in reactie op het onderzoek een analyse aan over de mogelijke risico's van plastic in drinkwater. Er zijn formeel geen aanwijzingen in hoeverre geconsumeerde microplastics de menselijke gezondheid schaden, maar de WHO wil de wetenschappelijke kennis daarover in kaart brengen.
De wereldmarkt van flessenwater groeit overigens snel en zou volgens het internationale adviesbureau Zenith Global inmiddels een waarde vertegenwoordigen van 147 miljard euro. Uit het onderzoek van de State University of New York blijkt verder dat ook in glazen flessen microplastics voorkomen.
MEER INFORMATIE
Is Nederlands kraanwater ook vervuild met microplastics? (we weten het nog niet)
Synthetic polymer contamination in bottled water