secundair logo knw 1

Schepen mogen elkaar nu soms niet passeren | Foto Havang/Wikimedia Commons

De scheepvaart blijft voorlopig hinder ondervinden van de lage waterstanden op rivieren, al verbetert de situatie wel wat. De afvoer van de Rijn bij Lobith schommelt de komende tien dagen tussen 800 en 850 kubieke meter per seconde. Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de nieuwe droogtemonitor.

Zoals verwacht bevat de vandaag verschenen droogtemonitor weinig nieuws ten opzichte van de monitor van een week geleden. Zo laag als toen is de waterstand van de Rijn niet meer – op 29 oktober werd bij Lobith een nieuw laagterecord van 6,50 meter boven NAP gevestigd –, maar veel beter is het er nog niet op geworden. Er viel de afgelopen week enige neerslag in het Rijnstroomgebied na vier weken van vrijwel droog weer. Daardoor steeg de afvoer van de Rijn bij Lobith licht en is nu ongeveer 850 kubieke meter per seconde. Dat komt neer op een waterstand van 6,80 meter boven NAP.

De LCW verwacht dat de Rijnafvoer de komende tien dagen min of meer stabiel blijft, omdat er weinig neerslag zal vallen in de Alpenregio en meer noordelijk in het stroomgebied. De afvoer van de Rijn blijft tussen 800 en 850 kubieke meter per seconde schommelen. Ook bij de Maas verandert er niet veel. De gemiddelde afvoer van de Maas schommelde de afgelopen dagen rond 35 tot 45 kubieke meter per seconde. De komende periode stabiliseert de afvoer van de Maas zich op een iets lager niveau: 30 tot 40 kubieke meter per seconde.

De schepen die varen op de Waal, IJssel, Nederrijn en Lek, ondervinden nog altijd hinder van de lage waterstanden. De extra aanvoer van de afgelopen week bracht enige verlichting, maar schepen kunnen aanzienlijk minder lading dan normaal vervoeren en mogen op enkele locaties elkaar niet passeren. Deze effecten zullen de komende dagen naar verwachting tijdelijk licht verbeteren, schrijft de LCW. De beperking die voor zeeschepen gold op het Kanaal Gent-Terneuzen, is opgeheven door het behalen van 12,50 meter diepgang.

Voor de rest is de boodschap van de LCW niet veranderd. De grondwaterstanden blijven onverminderd laag en hier en daar is nog sprake van verzilting. Ook het IJsselmeer kampt met een lichte verzilting. De maatregelen van Rijkswaterstaat blijven daarom van kracht. Over een week komt de LCW met de volgende droogtemonitor.

 

MEER INFORMATIE
Droogtemonitoren van LCW

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie