secundair logo knw 1

Het kabinet heeft Blue Energy, het opwekken van elektriciteit uit het verschil tussen zoet en zout water, benoemd tot nieuwe Nationaal Icoon. De benoeming werd dinsdagavond bekendgemaakt door minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Tijdens een uitzending van het tv-programma De Wereld Draait Door werden de namen van in totaal drie nieuwe Nationale Iconen bekendgemaakt. Naast Blue Energy van het Nederlandse bedrijf Redstack, waren dat ook Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen). Volgens minister Kamp biedt het drietal “Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen”.

Het bedrijf achter Blue Energy, Redstack heeft een innovatieve technologie ontwikkeld waarmee energie via omgekeerde elektrodialyse opgewekt kan worden. Het concept wordt al toegepast op de Afsluitdijk waar gebruik wordt gemaakt van zoet water uit het IJsselmeer en zout water uit de Waddenzee. De technologie heeft niet alleen exportpotentie, het past volgens het Nederlandse kabinet ook volledig in de transitie naar een duurzame elektriciteitsproductie zonder CO2-uitstoot. De leveringszekerheid van de energie is hoog. Water stroomt altijd: ook als het niet waait of de zon niet schijnt.

Redstack-directeur Rick Siebers nam tijdens de uitzending de bokaal in ontvangst die hoort bij de benoeming tot Nationaal Icoon. Volgens Siebers kan Blue Energy overal waar zoet en minder zoet water met elkaar in contact komen en heeft Blue Energy de potentie om wereldwijd 10 tot 20 procent van de totale elektriciteitsproductie over te nemen. In zijn dankwoord eerde Siebers ook Pieter Hack, die Redstack ruim tien jaar geleden voor eigen risico oprichtte. De technologie voor Blue Energy is ontwikkeld bij Wetsus; Redstack was een van de eerste spin off bedrijven van het kennisinstituut in Leeuwarden.

De Growboxx van Pieter Hoff (ook bekroond als nationaal Icoon) biedt één oplossing voor twee problemen: te weinig water voor landbouw en gebrek aan voldoende voedsel door verdwijnende beplanting in droge gebieden. Met het integrale concept wordt de wateropname van de bodem verbeterd en wordt een kartonnen box geplaatst waarin een boom en groenten komen te staan. De box wordt lokaal gemaakt en heeft een waterdichte coating zonder de bodem te vervuilen. Ook verzorgt Groasis educatieve programma’s via internet. Met deze innovatie kunnen droge gebieden worden beplant met meer dan negentig procent minder waterverbruik, terwijl meer dan negentig procent van de beplanting weet te overleven. De techniek is zo goedkoop dat de planter deze kan betalen met de opbrengst van de groenten. In Mexico worden tot en met 2017 alleen al vijf miljoen Growboxxen geplant.

Nationale Iconen kwamen voort uit ruim zestig inzendingen, die door een jury onder leiding van oud-minister en voormalig Akzo-topman Hans Wijers waren teruggebracht tot tien finalisten. Hieruit werden er uiteindelijk weer drie gekozen.

De drie nieuwe Nationale Iconen (in 2014 waren er ook al vier gekozen) worden ondersteund door het kabinet. Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid.

Meer informatie over de Nationale Iconen is te vinden op deze website.

De uitreiking tijdens de tv-uitzending is terug te zien op de website van De Wereld Draait Door.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.