secundair logo knw 1

Het kabinet heeft Blue Energy, het opwekken van elektriciteit uit het verschil tussen zoet en zout water, benoemd tot nieuwe Nationaal Icoon. De benoeming werd dinsdagavond bekendgemaakt door minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Tijdens een uitzending van het tv-programma De Wereld Draait Door werden de namen van in totaal drie nieuwe Nationale Iconen bekendgemaakt. Naast Blue Energy van het Nederlandse bedrijf Redstack, waren dat ook Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen). Volgens minister Kamp biedt het drietal “Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen”.

Het bedrijf achter Blue Energy, Redstack heeft een innovatieve technologie ontwikkeld waarmee energie via omgekeerde elektrodialyse opgewekt kan worden. Het concept wordt al toegepast op de Afsluitdijk waar gebruik wordt gemaakt van zoet water uit het IJsselmeer en zout water uit de Waddenzee. De technologie heeft niet alleen exportpotentie, het past volgens het Nederlandse kabinet ook volledig in de transitie naar een duurzame elektriciteitsproductie zonder CO2-uitstoot. De leveringszekerheid van de energie is hoog. Water stroomt altijd: ook als het niet waait of de zon niet schijnt.

Redstack-directeur Rick Siebers nam tijdens de uitzending de bokaal in ontvangst die hoort bij de benoeming tot Nationaal Icoon. Volgens Siebers kan Blue Energy overal waar zoet en minder zoet water met elkaar in contact komen en heeft Blue Energy de potentie om wereldwijd 10 tot 20 procent van de totale elektriciteitsproductie over te nemen. In zijn dankwoord eerde Siebers ook Pieter Hack, die Redstack ruim tien jaar geleden voor eigen risico oprichtte. De technologie voor Blue Energy is ontwikkeld bij Wetsus; Redstack was een van de eerste spin off bedrijven van het kennisinstituut in Leeuwarden.

De Growboxx van Pieter Hoff (ook bekroond als nationaal Icoon) biedt één oplossing voor twee problemen: te weinig water voor landbouw en gebrek aan voldoende voedsel door verdwijnende beplanting in droge gebieden. Met het integrale concept wordt de wateropname van de bodem verbeterd en wordt een kartonnen box geplaatst waarin een boom en groenten komen te staan. De box wordt lokaal gemaakt en heeft een waterdichte coating zonder de bodem te vervuilen. Ook verzorgt Groasis educatieve programma’s via internet. Met deze innovatie kunnen droge gebieden worden beplant met meer dan negentig procent minder waterverbruik, terwijl meer dan negentig procent van de beplanting weet te overleven. De techniek is zo goedkoop dat de planter deze kan betalen met de opbrengst van de groenten. In Mexico worden tot en met 2017 alleen al vijf miljoen Growboxxen geplant.

Nationale Iconen kwamen voort uit ruim zestig inzendingen, die door een jury onder leiding van oud-minister en voormalig Akzo-topman Hans Wijers waren teruggebracht tot tien finalisten. Hieruit werden er uiteindelijk weer drie gekozen.

De drie nieuwe Nationale Iconen (in 2014 waren er ook al vier gekozen) worden ondersteund door het kabinet. Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid.

Meer informatie over de Nationale Iconen is te vinden op deze website.

De uitreiking tijdens de tv-uitzending is terug te zien op de website van De Wereld Draait Door.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦