secundair logo knw 1

Wetterskip Fryslân, de 24 Friese gemeenten, drinkwaterbedrijf Vitens en de provincie Fryslân hebben een tweede Fries Bestuursakkoord Waterketen getekend. De blik op de toekomst staat daarin centraal.

De ondertekening van het bestuursakkoord, dat voor de komende vijf jaar geldt, vond plaats op 17 november. In het eerste akkoord, van 2011, stonden met name kwetsbaarheid en kostenbesparing centraal. Dat akkoord was een uitwerking van het landelijke Bestuursakkoord Water, dat ook in 2011 werd gesloten, vertelt Machiel de Vries, programmamanager bij Wetterskip Fryslân. “Het eerste akkoord werd voor een periode van tien jaar gesloten. Daarmee liggen we goed op koers. Daarom was het nu tijd voor een tweede akkoord, waarin toekomstige uitdagingen in de watersector centraal staan.”

In het akkoord spreken de samenwerkende partijen af vier thema’s aan te pakken: innovatie, ruimtelijke adaptatie, samenhang in de waterketen en waterbewustzijn en educatie. De Vries: “In innovatie kunnen gemeenten bijvoorbeeld een rol hebben door pilots te faciliteren en als launching customer op te treden. Verder gaan we bijvoorbeeld met verschillende partijen kijken naar mogelijkheden voor zuiniger watergebruik op de Waddeneilanden in de zomer.”

Op het gebied van ruimtelijke adaptatie gaan de samenwerkende partijen onder meer bekijken of het huidige watersysteem klaar is op hoosbuien en wat er op dat gebied nog verbeterd kan worden. “Gemeenten kunnen bijvoorbeeld van elkaar leren als het gaat om maatregelen voor meer waterberging in particuliere tuinen”, zegt De Vries.

De intensieve samenwerking moet daarnaast zorgen voor meer samenhang van de watersector met andere sectoren en meer samenhang binnen de waterketen.
Voor het vierde speerpunt, waterbewustzijn en educatie, wordt de komende jaren vooral ingezet op het basisonderwijs. “In het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs doen we al veel aan watereducatie. Nu willen we ook jongere kinderen meer gaan betrekken bij het thema water.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.