secundair logo knw 1

Illustratie: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

De Lekdijk, die een belangrijk deel van de Randstad beschermt tegen overstromingen, wordt de komende jaren over 50 kilometer versterkt. De omgeving wordt daar intensief bij betrokken.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft plannen voor de versterking van de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven gepresenteerd. De dijk is op zich goed, maar versterking is nodig met het oog op de verscherpte veiligheidsnormen die dit jaar van kracht zijn geworden in de nieuwe Waterwet.

Jannes van Hove, omgevingsmanager bij het hoogheemraadschap: “Nieuwe inzichten in toekomstige ontwikkelingen maken het nodig de dijk nu alvast te versterken, zodat hij ook in de toekomst genoeg veiligheid biedt.” De Lekdijk heeft een heel belangrijke functie op het gebied van waterveiligheid. Bij problemen zou het water tot aan Amsterdam kunnen komen.

Voor het hoogheemraadschap is de versterking een “enorme klus”, gezien de lengte van het traject. De dijk wordt opgeknipt in zeven deeltrajecten, die deels tegelijkertijd worden aangepakt. Hoe de dijkverbetering er concreet uit gaat zien is nog niet bekend. “Op sommige plekken moet de dijk verzwaard worden, elders verhoogd. Ingrepen kunnen soms op verschillende manieren plaatsvinden, waarbij we zoveel mogelijk slimme technieken willen inzetten”, vertelt Van Hove.

In de voorbereiding wordt veel tijd gestoken in overleg met de omgeving. “Wat we al aan de voorkant willen samenbrengen is: hoe maken we de dijk veilig én laten we tegelijk de omgeving intact of maken we die zelfs mooier. Dat laatste kan bijvoorbeeld met bankjes en informatieborden. Wellicht biedt de dijkverbeteringen gemeenten ook kansen om bijvoorbeeld de verkeersveiligheid te verbeteren.” De komende weken vinden in Lopik, Wijk bij Duurstede en Nieuwegein informatiebijeenkomsten voor bewoners en betrokkenen plaats.

Het hoogheemraadschap trekt voor het maken van plannen zo’n drie jaar uit; de eerste spade gaat zeker niet voor 2020 de grond in. Daarna duurt het volgens planning 12 jaar voor de hele 50 kilometer is versterkt.

Het project Sterke Lekdijk maakt onderdeel uit van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma waarin waterschappen en Rijkswaterstaat ruim 1100 kilometer Nederlandse dijken versterken.

Alle informatie over de versterking van de Lekdijk vindt u hier

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie