secundair logo knw 1

U leest in deze H2O over de supersnelkookpan van Torwash die slibverwerking op een andere leest schoeit, over de Ultieme Waterfabriek waarmee gezuiverd rioolwater omgezet kan gaan worden in drinkwater, over het succes van Nereda, de geprezen aerobe korrelslibtechnologie die wereldwijd als zuiveringstechniek wordt omarmd, en over een goed gevulde gereedschapskist met nieuwe zuiveringstechnieken om organische microverontreinigingen in het rioolwater te verwijderen.


door Bert Westenbrink


H2O sept 2023 coverH2O september 2023Allemaal technische hoogstandjes om problemen op te lossen, zoals peperdure slibverbranding, toenemend watertekort en aanhoudende vervuiling van oppervlakte- en grondwater. En bij de ontwikkeling van de toepassingen worden en passant circulaire opgaven meegenomen, zoals slib dat niet meer als afval maar als grondstof wordt gezien - we gaan er biobrandstof, biogas, kunstmest en herbruikbaar water van maken.

Dus ja, nog altijd brengen nieuwe technieken uitkomst, maar ze zullen niet meer toereikend zijn. Lees het interview met wetenschapper Bart van den Hurk - Deltares, VU en nu ook IPCC - in deze H2O over de klimaatverandering. Nadat hij de loftrompet heeft gestoken over ons waterbeheer, hoogstaande technologische kennis, het Deltaprogramma, het doordachte beleid over waterberging en -besparing en schadeherstel, komt hij tot de kern: “Ons besluitvormingsproces hapert, ik zie scheurtjes in het oplossend vermogen van de samenleving als geheel. Kijk naar het stikstofprobleem en de woningnood, we krijgen het niet opgelost. De bottleneck is dat de overheid mensen moet meekrijgen die haar niet vertrouwen, die het verhaal niet geloven.”

We zitten in de ontkenningsfase van een collectief rouwproces, moeilijk als het is om te accepteren dat het klimaatbeleid ingrijpt in ons persoonlijk leven

We zitten in de ontkenningsfase van een collectief rouwproces, moeilijk als het is om te accepteren dat het klimaatbeleid ingrijpt in ons persoonlijk leven. Toch is dat het geval en willen we op lange termijn overleven, dan moeten we zorgen dat we toekunnen met minder water, zegt de klimaatwetenschapper. En ja, dat betekent korter douchen, de auto minder vaak wassen en de tuin spaarzaam bewateren, maar het gaat nog meer om een beperking van watergebruik op macro-economisch niveau: we moeten onze economie herijken en ons beraden op ons verdienmodel, zegt Van den Hurk. “En minder watergeoriënteerde economieën zijn heus wel denkbaar."

Het is een vergaande transitie die van een andere orde is dan technieken die rioolwater geschikt maken voor drinkwatergebruik of zuiveringsslib opwaarderen tot grondstof. Maar geen misverstanden: gum de context weg en er blijft een indrukwekkende set aan nieuwe innovatieve probleemoplossende technieken over die de komende jaren wordt geïmplementeerd. Met dank aan onze hoogstaande technologische kennis.


Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦