U leest in deze H2O over de supersnelkookpan van Torwash die slibverwerking op een andere leest schoeit, over de Ultieme Waterfabriek waarmee gezuiverd rioolwater omgezet kan gaan worden in drinkwater, over het succes van Nereda, de geprezen aerobe korrelslibtechnologie die wereldwijd als zuiveringstechniek wordt omarmd, en over een goed gevulde gereedschapskist met nieuwe zuiveringstechnieken om organische microverontreinigingen in het rioolwater te verwijderen.
door Bert Westenbrink
Allemaal technische hoogstandjes om problemen op te lossen, zoals peperdure slibverbranding, toenemend watertekort en aanhoudende vervuiling van oppervlakte- en grondwater. En bij de ontwikkeling van de toepassingen worden en passant circulaire opgaven meegenomen, zoals slib dat niet meer als afval maar als grondstof wordt gezien - we gaan er biobrandstof, biogas, kunstmest en herbruikbaar water van maken.
Dus ja, nog altijd brengen nieuwe technieken uitkomst, maar ze zullen niet meer toereikend zijn. Lees het interview met wetenschapper Bart van den Hurk - Deltares, VU en nu ook IPCC - in deze H2O over de klimaatverandering. Nadat hij de loftrompet heeft gestoken over ons waterbeheer, hoogstaande technologische kennis, het Deltaprogramma, het doordachte beleid over waterberging en -besparing en schadeherstel, komt hij tot de kern: “Ons besluitvormingsproces hapert, ik zie scheurtjes in het oplossend vermogen van de samenleving als geheel. Kijk naar het stikstofprobleem en de woningnood, we krijgen het niet opgelost. De bottleneck is dat de overheid mensen moet meekrijgen die haar niet vertrouwen, die het verhaal niet geloven.”
We zitten in de ontkenningsfase van een collectief rouwproces, moeilijk als het is om te accepteren dat het klimaatbeleid ingrijpt in ons persoonlijk leven
We zitten in de ontkenningsfase van een collectief rouwproces, moeilijk als het is om te accepteren dat het klimaatbeleid ingrijpt in ons persoonlijk leven. Toch is dat het geval en willen we op lange termijn overleven, dan moeten we zorgen dat we toekunnen met minder water, zegt de klimaatwetenschapper. En ja, dat betekent korter douchen, de auto minder vaak wassen en de tuin spaarzaam bewateren, maar het gaat nog meer om een beperking van watergebruik op macro-economisch niveau: we moeten onze economie herijken en ons beraden op ons verdienmodel, zegt Van den Hurk. “En minder watergeoriënteerde economieën zijn heus wel denkbaar."
Het is een vergaande transitie die van een andere orde is dan technieken die rioolwater geschikt maken voor drinkwatergebruik of zuiveringsslib opwaarderen tot grondstof. Maar geen misverstanden: gum de context weg en er blijft een indrukwekkende set aan nieuwe innovatieve probleemoplossende technieken over die de komende jaren wordt geïmplementeerd. Met dank aan onze hoogstaande technologische kennis.
Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad