secundair logo knw 1

In 2017 sloegen de drinkwaterbedrijven alarm over nitraat in grondwater. De concentraties waren te hoog. We zijn twee jaar verder en de gehaltes zijn nog steeds zorgelijk. Sterker, in de zandgronden lopen ze op. Waar blijft de nieuwe drinkwateropstand?


door Bert Westenbrink


Cover H2O augustus H2O augustus Aanleiding voor de noodkreet in 2017: In 89 van de 200 meetpunten waren tussen 2000 en 2015 hogere doses nitraat gemeten dan wettelijk toegestaan. De problemen deden zich vooral voor in Brabant en Gelderland, provincies met veel zandgrond en landbouwbedrijven met vee. Overbemesting, zeiden de waterbedrijven, was de oorzaak van de hoge nitraatconcentraties in het grondwater.

Er was veel aandacht voor de noodkreet van de drinkwaterbedrijven. Media rukten uit en kopten: Mest bedreigt drinkwaterwinning. In Den Haag vond koepelorganisatie Vewin een luisterend oor. "Onze kinderen worden de dupe van wat er nu gebeurt", zei plaatsvervangend directeur Arjen Frentz tijdens een overleg met Tweede Kamerleden. 

De drinkwateropstand had effect. Het moet anders, zeiden provincies, land- en tuinbouworganisatie LTO, Vewin en de ministeries van LNV en I&W. Ze sloten een akkoord: verhoogde inzet om de nitraatuitspoeling terug te dringen. In de bedreigde grondwaterbeschermingsgebieden móest de nitraatconcentratie dalen tot onder de norm van 50 mg/l., zoals vastgesteld in de Europese nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water, beide met een beperkte looptijd.

Serieus signaal
We zijn twee jaar verder. Ook al spraken de partijen deze zomer in een tussenevaluatie het vertrouwen uit dat 'ze op de goede weg zijn', is het nitraatprobleem er niet minder op geworden. Op de zandgrondbedrijven die meedoen aan het project Koeien & Kansen is voor het eerst in 10 jaar de gemiddelde nitraatconcentratie in het grondwater boven de Europese norm van 50 mg/l gestegen, zoals valt te lezen in H2O augustus.

Het is een serieus signaal, de K&K-bedrijven vormen de voorhoede, zij richten zich met innovatieve maatregelen op een stikstof- en fosfaatefficiënte bedrijfsvoering. Als het deze koplopers niet lukt, dan het peloton in de melkveehouderij zeker niet. 

Droogte
Oorzaak is de droogte. Meststoffen worden slechter opgenomen door de gewassen, waardoor de nitraatuitspoeling toeneemt. 2018 was een droog jaar. 2019 is een droog jaar. Als deze reeks aanhoudt, neemt de nitraatconcentratie verder toe. 

Het is een foute ontwikkeling die de vraag doet rijzen: waar blijft de nieuwe drinkwateropstand?

In zandprovincie Brabant komt die er niet. Daar wordt stilzwijgend de druk opgevoerd, staat in deze H2O. Het nitraatakkoord tussen provincie, boeren en drinkwaterbedrijf Brabant Water is aangescherpt: boeren krijgen specialisten aan de keukentafel die ze helpen om meststoffen efficiënter te gebruiken.   

Maatwerk, dat moet de sleutel zijn. In Brabant geloven ze erin. “Als het ons niet lukt, dan lukt het nergens”, zeggen ze. Het is geen vrijblijvende uitspraak, de Europese deadlines naderen met rasse schreden. Er moet geleverd worden. 


Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft in het vakblad het redactioneel 

 

MEER INFORMATIE
Nitraatconcentratie in grondwater stijgt op zandgronden
Nitraat in grondwater, gehaltes en zorgen nemen weer toe

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.