secundair logo knw 1

Acquaint, gespecialiseerd in leidinginspectie, is een samenwerking aangegaan met het Noorse aannemersbedrijf Kjeldaas. Beide bedrijven bundelen de krachten om nieuwe leidinginspectietechnieken in Noorwegen te introduceren.

Kjeldaas, actief in de grond-, weg- en waterbouw, is gespecialiseerd in sleufloze technieken. Het Noorse bedrijf dat niet bekend was met de inspectietechnieken van Acquaint uit Leeuwarden, ziet mogelijkheden om deze naast toepassingen als relinen in te zetten in de sector van waterleidingen en rioleringen.

De Noorse infrastructuur van waterleidingen en riolering onderscheidt zich door de diepe ligging van de buizen, dit om ze te beschermen tegen de vorst. Daarnaast bestaat de bodem van Noorwegen veelal uit rosten, wat het kostbaar maakt om leidingen te vervangen met open sleuven of graven, zegt Hendrik Panman van Kjeldaas in een persverklaring. “Dit maakt het dan ook erg interessant om leidingen te kunnen vernieuwen met ‘No-Dig’-methodes.”

Volgens Panman is een deel van de waterinfrastructuur in Noorwegen toe aan vervanging, maar blijft dit achter door een gebrek aan capaciteit en financiële middelen. ”Om de infrastructuur duurzaam te houden, is het essentieel goed overzicht te hebben over kwaliteit van de leidingen, zodat het geld op juiste plekken wordt besteed.”

De door Acquaint ontwikkelde toepassing Acquarius, een 1 meter lange met ultrasone sensoren uitgeruste schuimprop, biedt Kjeldaas de mogelijkheid om afwijkingen (corrosie, uitloging, H2S-aantasting en lekkages) in leidingen vast te stellen.

Als aftrap van de Nederlands-Noorse samenwerking wordt de Acquarius deze week ingezet in de Noorse gemeente Holmestrand voor de inspectie van een nodulair gietijzeren drinkwaterleiding. Dit project zal tevens dienen als een demonstratie voor andere gemeentes. Brabant Water, een klant van Acquaint, zal zijn ervaringen met de Acquarius toelichten in de Noorse gemeente.

Kjeldaas en Acquaint streven naar een langdurig partnerschap waarin Kjeldaas autonoom inspecties kan uitvoeren. Acquaint ziet de samenwerking als kans om zijn inspectietechnieken ook op de Noorse markt toe te passen. “Wellicht is dit wel het begin van het veroveren van alle Noordse landen”, zegt ceo Erik Driessen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦