secundair logo knw 1

Zuhal Demir neemt de groengasinstallatie in gebruik | Foto Frederik Beyens

Het Vlaamse waterzuiveringsbedrijf Aquafin heeft op de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Antwerpen de groengasinstallatie officieel in gebruik genomen. Het is de eerste installatie in België die biogas uit zuiveringsslib opwerkt tot groengas.

De opwerkingsunit is geleverd door Bright Biomethane. Het Nederlandse bedrijf heeft op de zuivering aan het Kielsbroek in Antwerpen-Zuid de PurePac Compact biogasopwerker geïnstalleerd.

De opwerking gebeurt in verschillende stappen, zo schetst Aquafin. In eerste instantie wordt het biogas afgekoeld en het vocht onttrokken. Nadien volgt een zuivering met actiefkoolfilters. De methaan- en CO2-componenten worden tot slot van elkaar gescheiden met een membraansysteem zodat er enkel hoogwaardig biomethaan overblijft.

Het groengas wordt geleverd aan het aardgasnet. De lokale productie van groene energie wordt toegejuicht door de Vlaamse minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir. Zij nam gisteren de installatie, die met subsidie van de overheid is gerealiseerd, officieel in gebruik. “Biomethaanproductie is nog in volle ontwikkeling, maar we hebben de vaste ambitie om op dat elan door te gaan.”

Aquafin heeft nog vijf andere locaties die in aanmerking komen voor de productie van biomethaan, zegt Christel Van Moer, projectmanager Innovatie bij het waterzuiverignsbedrijf. "Maar eerst willen we de werking van deze pilootinstallatie en het businessmodel dat we er rond bouwden, evalueren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.