Het winnen van de Aquatech Innovation Award is een welkome steun in de rug voor de ontwikkelaars van de autonome inspectierobot voor drinkwaterleidingen. “Dit geeft ons een enorme boost”, zegt Kevin Kanters van Submerge, de onderneming die de robot ontwikkelt. “We worden overspoeld door vragen van bedrijven.” Die interesse is welkom, want voor de verdere ontwikkeling en marktintroductie van de inspectierobot zoeken de ontwikkelaars een internationale onderneming die wil investeren in het project.
De autonome inspectierobot (AIR) geldt als een baanbrekende techniek. “Dit is een gamechanger in assetmanagement”, zegt Kanters tijdens zijn presentatie in het InnovationLab op de AquaTech vakbeurs in de RAI, daags nadat de prijs is uitgereikt. De data die de robot verzamelt over de staat van de leidingen helpt de assetmanager bij zijn vervangingsbeslissingen. Daarnaast brengt de robot het leidingnet nauwkeuriger in kaart en spoort lekken op. De AIR stelt de drinkwatersector zo in staat om het onderhoud te veranderen van ’risk-based’ in ‘condition-based’, aldus de ontwikkelaars.
Inspectiekosten
Maar wat de AIR met name onderscheidt van andere inspectierobots is dat de robot autonoom zijn werk doet. 24 uur per dag, 7 dagen per week beweegt hij zich in een aaneengesloten gebied door het leidingennet en verplaatst zich van basisstation naar basisstation, waar de accu zonodig wordt opgeladen en verzamelde data gedownload. Deze autonome inspectie betekent dat er flink kan worden bespaard op de inspectiekosten, die liggen per kilometer wel een factor 20 lager vergeleken met bestaande robots, claimen de ontwikkelaars.
De robot is ontworpen op toegang tot (bijna) alle leidingen met een diameter in het bereik van 90-315 mm, wat de robot geschikt maakt voor de inspectie van 60 procent van de Nederlandse drinkwaterleidingen, vertelt Kanters in een toelichting aan H2O. De inspectierobot bestaat uit geschakelde elementen waardoor ook lastige bochten in het leidingennet genomen kunnen worden. Kanters: “Hij volgt net als Max Verstappen de ideale lijn.”
De ontwikkelaars streven ernaar dat de robot een actieradius krijgt van 6 kilometer met een topsnelheid van 360 meter per uur. Uitgerust met sensoren, camera, hydrofoon en positioneringsalgoritme, inspecteert hij zo zelfstandig en continu de leidingen. Uiteindelijk moet er een platform ontstaan met een set autonoom werkende robots die permanent het leidingennetwerk monitoren.
Geschiedenis
De geschiedenis van het project begint in 2017 als het prototype wordt ontwikkeld door de onderzoeksinstituten KWR en Wetsus. Daarna neemt een consortium bestaande uit zeven drinkwaterbedrijven (Brabant Water, Dunea, Evides, PWN, Vitens, WMD, WML), KWR en Demcon Robotic Systems het stokje over voor verdere ontwikkeling. Van die 7 drinkwaterbedrijven zetten Vitens, Evides en Brabant Water het project voort; zij worden aandeelhouder van Submerge, het bedrijf dat het robotproject verder moet brengen met Demcon Robotic Systems nog altijd als partner.
Om de volgende stap te zetten is ‘funding’ nodig, zegt Kanters. Er moeten nieuwe prototypes gemaakt worden om de gepatenteerde robot verder in de praktijk te testen. Zo moet worden onderzocht hoe de robot zich onder oplopende waterdruk houdt en of de (gecertificeerde) materialen waar deze van gemaakt is (titanium) zich goed houden en voldoen aan de veiligheidsnormen die gelden voor drinkwater. Kanters spreekt over een alpha- en betaversie; elke keer wordt de robot verder verbeterd. Dit proces vergt een flinke investering. Kanters wil geen bedrag noemen, maar deze overschrijdt de miljoen euro.
“We zijn op zoek naar een internationale partner die wil investeren in de verdere ontwikkeling en ook de inspectierobot in de markt wil zetten”, vertelt Kanters. Dat de initiatiefnemers daarvoor naar het buitenland kijken is niet zo vreemd, daar verkeren drinkwaterleidingen vaak in slechte staat. Daardoor lekt er wereldwijd dagelijks 45 miljoen kubieke meter drinkwater weg, dat is 20 tot 30 procent van de productie, schetst Kanter in zijn presentatie. Een situatie die alleen nog maar verslechtert omdat de wereldwijde drinkwaterinfrastructuur veroudert en er dus talloos veel kilometers drinkwaterleidingen vervangen zouden moeten worden. Met autonome inspectierobots kan dat proces precies en efficiënt worden aangestuurd.
MEER INFORMATIE
H2O artikel: Nederlandse autonome inspectierobot wint Aquatech Innovation Award
Website Submerge