secundair logo knw 1

Royal HaskoningDHV en Tauw maken beide kans om De Vernufteling 2021 te winnen. De adviesbureaus zijn genomineerd met de kleinschalige (package) Nereda-installatie (RHDHV) en het project van Tauw om lachgasemissies in rwzi’s te verminderen met machine learning. Ook de Antea Group is nog in de race met een nieuwe inspectiemethode om schade aan kunstwerken snel te detecteren.

Het doel van de Vernufteling, een prijs van Koninklijke NLingenieurs, is het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid te geven. Het meest innovatieve ingenieursproject wint. Een vakjury bepaalt welk project de winnaar wordt. 

Juryvoorzitter en directeur van Koninklijke NLingenieurs Jacolien Eijer zegt over de inzendingen dit jaar: “Waar vorig jaar tastbare toepassingen de boventoon voerden, hebben de meeste inzendingen nu een link met data-science zoals machine learning, en digital twins. Ook al viel het aantal inzendingen wat tegen ten opzichte van andere jaren, de kwaliteit van de projecten was hoog. Wij vonden het goed om te zien dat bij de ingenieursbureaus de focus bij de innovaties ligt op het klimaat en de vervangingsopgave.”

Dit jaar zijn drie projecten genomineerd. Naast Royal HaskoningDHV en Tauw is ook de Antea Group nog in de race voor de prijs met ‘Automatische schadebeeldherkenning’. Deze technologie brengt slijtage en schade aan bruggen en andere kunstwerken beter, sneller en goedkoper in beeld dan toe nu toe mogelijk was. Met hoge resolutiecamera’s bevestigd aan drones worden constructies in beeld gebracht, waarna met beelden een computermodel van de constructie (een digital twin) wordt gemaakt, waarna 'een goed getraind algoritme in dit model' de corrosievorming en eventuele schade opspoort.

De genomineerde kleinschalige (package) Nereda-installatie ontwikkelde Royal HaskoningDHV samen met Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) machinebouwer SBE. De compacte Nereda-Verdygo Package Installatie reinigt het afvalwater tot effluent van hoge kwaliteit waarmee bijvoorbeeld boeren in tijden van droogte hun gewassen kunnen beregenen. Nereda Package kan een stand-alone installatie zijn, maar ook als aanvulling dienen op bestaande installaties die op volle capaciteit draaien. De installaties maken weinig of geen gebruik van chemicaliën, door gebruik te maken van de Neredatechnologie.

Tauw past machine learning toe om de vorming van N2O (een zeer sterk broeikasgas) tegen te gaan tijdens de zuivering van rioolwater. Met de nieuwe techniek kan de optimale bediening van een zuiveringsinstallatie in een paar weken worden bepaald, nu vergt het proces op basis van trial-and-error veel meer tijd voordat duidelijk is aan welke knoppen in het zuiveringsproces moet worden gedraaid om de lachgasuitstoot zo laag mogelijk te krijgen.

Naast de drie genomineerde technologieën maken alle zeven inzendingen kans op de publieksprijs. Leden en niet-leden kunnen van 11 januari t/m 22 januari stemmen op www.devernufteling.nl. De Vernufteling wordt uitgereikt op 27 januari 2022 tijdens de nieuwjaarsreceptie van Koninklijke NLingenieurs.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.