secundair logo knw 1

Herbruikbare luiers worden gewassen op de testlocatie | Foto Blueice

Vijf bedrijven testen nieuwe toepassingen op de testlocatie Water Test Netwerk van waterschap Vallei en Veluwe. In een presentatie lichtten de bedrijven onlangs hun innovatie toe op de rwzi in Apeldoorn, waar de testlocatie is gevestigd. 

In samenwerking met de Cleantech Regio en met subsidie van Interreg North-West Europe geeft het waterschap met de testfaciliteit ruimte aan de ontwikkeling van technologie voor ‘een circulaire toekomst’.

SolarDew wint drinkwater uit zeewater met een modulair waterstation op basis van membraandestillatie, met zonne-energie als voeding. Op de testlocatie in Apeldoorn zijn 7 prototypes getest. Gekeken is naar de werking van de membranen, enkel -en multilaag. De testen maakten na twee cycli duidelijk dat de systemen goed werken. “We willen in 2023 het product lanceren in de markt, in Chili en Australië”, zei Alexander van der Kleij.

Purgatoria
Purgatoria wint cellulose uit rioolwater. In Apeldoorn test de start-up de zelf ontwikkelde technologie om de vezel uit het influent te halen, met als wenkend perspectief de vergisting van de droge stof. “Dat is superlucratief, want er komt wel 650 kuub biogas uit een ton zeefgoed droge stof”, betoogde Frans Durieux.

Van Remmen UV Technology test verschillende filtertechnieken zoals zandfiltratie en nanofiltratie van NX Filtration gevolgd door hun oxidatieproces met UV-techniek om microverontreiniging uit rioolwater te verwijderen en tot drinkwaterkwaliteit te brengen.

Het bedrijf uit Wijhe test ook Ferraat(VI) van FerrTech uit Meppel: een uniek organisch chemisch product dat met ‘enorme oxidatiekracht’ fosfaat en andere stoffen verwijdert. Het vergde 7 jaar aan ontwikkeling om het product in vloeibare vorm als FerSol op de markt te kunnen brengen, schetste Richard Bruins, die het ‘enorme potentieel’ van Ferraat(VI) onderstreepte: het reageert met opgeloste stoffen zodat zij bezinken en als neveneffect elimineert het sommige bacteriën, schimmels en virussen.

Wegwerpluiers
Priovention doet op de testlocatie in Apeldoorn onderzoek naar het verwijderen van medicijnresten, ziekteverwekkers en andere stoffen uit het waswater van herbruikbaar incontinentiemateriaal. Doel van de startup is om met herbruikbare luiers het gebruik van wegwerpluiers terug te dringen, als bijdrage aan het verhogen van de circulariteit in de zorg.

“We verbranden jaarlijks 3 miljard wegwerpluiers, dat is 6 tot 8 procent van huishoudelijk afval”, zei Rolf den Hertog. Met de van sensoren voorziene ‘Intelligent Diaper ‘INDI’ voor ouderen denkt de start-up zorginstellingen van dienst te kunnen zijn. Het proces van wassen, drogen en zuiveren van waswater moet worden gecomprimeerd tot een installatie die past in een container. Deze wordt geplaatst bij zorginstellingen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.