secundair logo knw 1

Brian Oost (ESKA) en René Rozendal (Paques Biomaterials) tekenen de Memorandum of Understanding voor de bouw van een PHA-fabriek in Hoogezand | Foto Paques Biomaterials

Paques Biomaterials heeft met ESKA een intentieverklaring getekend voor de bouw van een full scale fabriek voor de productie van PHA. De biologische plasticvervanger wordt gewonnen uit het proceswater van de kartonproducent. De beoogde locatie is Hoogezand in Groningen, de vestigingsplaats van ESKA.

Volgens de Memorandum of Understanding nemen beide partijen medio volgend jaar een investeringsbeslissing. Tot die tijd treffen ze voorbereidende werkzaamheden.

Het biopolymeer polyhydroxyalkanoaat (PHA) is een plasticvervanger, die op natuurlijke wijze afbreekt. Het wordt gemaakt door bacteriën uit organische afvalstromen, zoals zuiveringsslib of afvalwater van de voedingsindustrie. Paques Biomaterials heeft een gepatenteerde methode ontwikkeld om PHA in biomassa te vormen, de kwaliteit ervan stabiliseren en het polymeer te zuiveren. Het bedrijf brengt de plasticvervanger onder de merknaam Caleyda op de markt.

Voor Paques Biomaterials is de bouw van een fabriek in Hoogezand een grote stap in opschaling, laat het bedrijf in een persverklaring weten. René Rozendal, co-founder van het technoligiebedrijf: “We bereiden nu met ESKA de bouw van de eerste full-scale PHA-biomassa fabriek voor. Deze stap is een wereldwijde primeur in de PHA-industrie, maar ook in de papierindustrie. Met het produceren van PHA in het proceswater kun je namelijk met waterbehandeling waarde creëren.”

Paques is ook actief in Emmen, waar het een demo-installatie voor de productie van PHA bouwt. Daarvoor haalde het begin dit jaar 14 miljoen euro aan investeringsgeld op. De proefinstallatie is de opmaat tot de bouw van een full-scale extractiefabriek in Emmen voor de productie van 6.000 ton PHA per jaar.

Voor ESKA, gespecialiseerd in de productie van massief karton, biedt de samenwerking met Paques Biomaterials de mogelijkheid om de productie verder te verduurzamen in Hoogezand. “Bij alles wat we doen te zoeken naar circulaire oplossingen die echt goed zijn voor de maatschappij. Daarom hebben wij ervoor gekozen ’s werelds eerste industriële waterbehandeling te realiseren, die zowel ons proceswater schoonhoudt als PHA maakt”, zegt Bert Bodeweges, manager corporate social responsibility bij ESKA.

“Ons proceswater bevat een waardevolle organische reststroom, die nog nauwelijks wordt gevaloriseerd. Het draagt tevens bij aan een circulaire papierindustrie, omdat PHA ook toegepast kan worden als bio-afbreekbare barrière-coating en/of lijm in onze producten. Als wij met ons eigen proceswater PHA produceren en het vervolgens in onze eigen producten kunnen toepassen, is dat natuurlijk circulariteit ten top.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'