secundair logo knw 1

Brian Oost (ESKA) en René Rozendal (Paques Biomaterials) tekenen de Memorandum of Understanding voor de bouw van een PHA-fabriek in Hoogezand | Foto Paques Biomaterials

Paques Biomaterials heeft met ESKA een intentieverklaring getekend voor de bouw van een full scale fabriek voor de productie van PHA. De biologische plasticvervanger wordt gewonnen uit het proceswater van de kartonproducent. De beoogde locatie is Hoogezand in Groningen, de vestigingsplaats van ESKA.

Volgens de Memorandum of Understanding nemen beide partijen medio volgend jaar een investeringsbeslissing. Tot die tijd treffen ze voorbereidende werkzaamheden.

Het biopolymeer polyhydroxyalkanoaat (PHA) is een plasticvervanger, die op natuurlijke wijze afbreekt. Het wordt gemaakt door bacteriën uit organische afvalstromen, zoals zuiveringsslib of afvalwater van de voedingsindustrie. Paques Biomaterials heeft een gepatenteerde methode ontwikkeld om PHA in biomassa te vormen, de kwaliteit ervan stabiliseren en het polymeer te zuiveren. Het bedrijf brengt de plasticvervanger onder de merknaam Caleyda op de markt.

Voor Paques Biomaterials is de bouw van een fabriek in Hoogezand een grote stap in opschaling, laat het bedrijf in een persverklaring weten. René Rozendal, co-founder van het technoligiebedrijf: “We bereiden nu met ESKA de bouw van de eerste full-scale PHA-biomassa fabriek voor. Deze stap is een wereldwijde primeur in de PHA-industrie, maar ook in de papierindustrie. Met het produceren van PHA in het proceswater kun je namelijk met waterbehandeling waarde creëren.”

Paques is ook actief in Emmen, waar het een demo-installatie voor de productie van PHA bouwt. Daarvoor haalde het begin dit jaar 14 miljoen euro aan investeringsgeld op. De proefinstallatie is de opmaat tot de bouw van een full-scale extractiefabriek in Emmen voor de productie van 6.000 ton PHA per jaar.

Voor ESKA, gespecialiseerd in de productie van massief karton, biedt de samenwerking met Paques Biomaterials de mogelijkheid om de productie verder te verduurzamen in Hoogezand. “Bij alles wat we doen te zoeken naar circulaire oplossingen die echt goed zijn voor de maatschappij. Daarom hebben wij ervoor gekozen ’s werelds eerste industriële waterbehandeling te realiseren, die zowel ons proceswater schoonhoudt als PHA maakt”, zegt Bert Bodeweges, manager corporate social responsibility bij ESKA.

“Ons proceswater bevat een waardevolle organische reststroom, die nog nauwelijks wordt gevaloriseerd. Het draagt tevens bij aan een circulaire papierindustrie, omdat PHA ook toegepast kan worden als bio-afbreekbare barrière-coating en/of lijm in onze producten. Als wij met ons eigen proceswater PHA produceren en het vervolgens in onze eigen producten kunnen toepassen, is dat natuurlijk circulariteit ten top.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.