secundair logo knw 1

Besturen van een robotfrees vanuit de controlekamer I Foto: M.A.W. van den Buijs / Future-Proof B.V.

Het is nu onder de voorwaarden van risicoklasse 1 toegestaan om asbesthoudende voegenkit in riolering te bewerken met een robotfrees. Een nieuwe werkinstructie bevat hiervoor een stappenplan.

De werkinstructie is opgesteld door Stichting RIONED en de Nederlandse vereniging van Sleufloze Technieken en Toepassingen (NSTT). RIONED is de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer, terwijl bij NSTT meer dan 200 bedrijven, (overheids)instanties en personen zijn aangesloten.

Stappenplan voor veilig frezen
Op basis van onderzoek in samenwerking met een aantal gemeenten maakten zij het stappenplan. Hierin staan aandachtspunten om asbesthoudende voegenkit in riolen te frezen op een manier die veilig is voor mens en milieu.

Het gaat om risicoklasse 1, de laagste van de drie risicoklassen bij asbestverwijdering. De blootstellingsnorm wordt hierbij niet overschreden. Daarom kunnen de werkzaamheden worden uitgevoerd door een aannemer en hoeft hiervoor niet een gecertificeerd bedrijf te worden ingeschakeld.

De werkinstructie is bedoeld voor medewerkers die gebruikmaken van een robotfrees, een op afstand bestuurbare frees. Als de voegenkit handmatig of met gereedschappen wordt bewerkt, is de instructie niet van toepassing.

Nu uitzondering op verbod
Door de nieuwe werkinstructie geldt er nu voor het robotfrezen van asbesthoudende voegenkit in riolen een uitzondering op het verbod op het bewerken van asbest volgens artikel 5 van het Productenbesluit asbest. Hierover bestond geruime tijd onduidelijkheid. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft eind juni de uitzondering bevestigd na afstemming met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Werkzaamheden met asbest moeten zorgvuldig worden uitgevoerd, staat in de werkinstructie. Daarmee wordt de blootstelling aan asbestvezels voorkomen of anders zo laag mogelijk onder de grenswaarde van 2.000 vezels/m3 gehouden.

Een van de voorwaarden is dat het werk eerst wordt aangemeld bij de Nederlandse Arbeidsinspectie, voordat met de uitvoering wordt begonnen. Ook moeten na het frezen de robotfrees en de slang direct worden schoongemaakt. Het is tevens belangrijk dat de betrokken medewerkers goede voorlichting krijgen over het werken met asbest, zodat zij de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken.

Voor frezen in oudere riolen
De instructie is gericht op het aanpakken van oudere riolen. Tot ongeveer de jaren zeventig van de vorige eeuw werden zij waterdicht verbonden met voegenkit. Hieraan is vaak een kleine hoeveelheid asbest toegevoegd voor een betere verwerkbaarheid.

Veel van deze oudere rioleringen moeten inmiddels worden gerepareerd en gerenoveerd. Dat gebeurt door een kousrenovatie of een deelreparatie. Het kan hierbij nodig zijn om eerst het instulpend voegmateriaal weg te frezen, zodat de kous goed kan worden aangebracht.

De aannemer kan dit onder risicoklasse 1 doen met een op afstand bestuurbare frees. De weggefreesde voegenkit wordt samen met het opgezogen spoelwater geloosd in een asbestzak. Het voorbezonken water kan daarna via een asbestfilter van 5 micron veilig worden afgelaten in het riool, terwijl het asbesthoudend residu wordt verwerkt als asbesthoudend afval. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.