secundair logo knw 1

Het Franse afvalverwerking- en waterzuiveringsconcern Veolia heeft met de kleinere Franse branchegenoot Suez een principeakkoord gesloten voor een overname. Veolia groeit dankzij de deal uit tot een milieugroep met 37 miljard euro omzet. Suez verdwijnt niet helemaal, in afgeslankte vorm richt het bedrijf zich op met name Franse wateractiviteiten.  

Het akkoord is het slotstuk van een maandenlange, felle overnamestrijd. Suez wilde niet met Veolia in zee gaan, wierp juridische obstakels op (oa een Nederlandse stichting om haar Franse wateractiva te houden waarvan de bestuursleden vetorechten zouden hebben over een eventuele verkoop), dreigde activa van de hand te doen en stelde een alternatief bod samen, maar moest zich uiteindelijk neerleggen bij de overname.

Volgens Suez zou een overname banen gaan kosten en de concurrentie gaan schaden. Met toezeggingen op het gebied van personeelsbeleid lijkt Veolia aan die zorgen grotendeels een eind te hebben gemaakt. De sociale beloften uit de overeenkomst blijven zeker vier jaar in stand.

Veolia kreeg vorig jaar een belang van bijna 29,9 procent in handen. Het betrof de overname van het aandelenpakket van het Franse Engie, voor 18 euro per aandeel. Nu neemt Veolia ook het resterende deel van de aandelen over, deze keer wordt 20,50 euro per aandeel betaald.

De overeenkomst is nog niet definitief. Toezichthouders in verschillende landen moeten nog groen licht geven. Dat moet medio mei gebeurd zijn.

Nieuw bedrijf
De overname betreft niet het gehele bedrijf. Een deel van de activiteiten van Suez wordt afgesplitst in een nieuw bedrijf met zo’n 7 miljard euro omzet, met vooral Franse wateractiviteiten. Ook een deel van de internationale waterzuivering in onder andere Italië, Tsjechië, Australië en India blijft deel uitmaken van het bedrijf.

Veolia wil door de overname uitgroeien tot een belangrijke wereldspeler in onder meer waterzuivering en afvalverwerking. CEO Antoine Frérot hoopt, zo bleek op een persconferentie, sterker te staan tegenover de Chinese concurrentie en Veolia uit te bouwen tot een 'Franse wereldkampioen van de ecologische transformatie'.

Veolia is een internationaal bedrijf met wereldwijd 170.000 medewerkers. Veolia Nederland telt 650 medewerkers. Bij SUEZ Recycling & Recovery in Nederland werken ruim 2.000 mensen. Het hoofdkantoor staat in Arnhem.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.