secundair logo knw 1

Voor het jaarverslag 2021 is dit beeld van een windmolen gebruikt I foto: Witteveen+Bos

Witteveen+Bos heeft een financieel goed jaar achter de rug. Zowel de omzet als de winst ging ondanks corona licht omhoog: naar 160,3 miljoen euro en 18,3 miljoen euro. Aan het eind van 2021 had het Deventer advies- en ingenieursbureau 1.421 medewerkers.

Witteveen+Bos is vorig jaar net als 2020 goed doorgekomen. Volgens algemeen directeur Wouter was 2021 vanwege corona weer een bijzonder jaar, dat ook veel van de medewerkers heeft gevraagd. “Daarom is ons financiële resultaat indrukwekkend.”

Wouter BijmanWouter Bijman

Het afgelopen jaar is afgesloten met een omzet van 160,3 miljoen euro, 4,5 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Het nettoresultaat steeg van 17,9 miljoen euro tot 18,3 miljoen euro. Wel daalde de nettowinstmarge licht van 11,5 procent in 2020 naar 11,4 procent in 2021. De jaarcijfers zijn afgelopen maandag vastgesteld tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Meer dan 4.500 projecten
Het advies- en ingenieursbureau werkte in 2021 aan meer dan 4.500 projecten in 47 landen. Dat gebeurde in aanzienlijke mate vanaf de ‘digitale werkvloer’. Bij de projecten gaat het om thema’s als CO2-neutraal en circulair bouwen, energietransitie, hoogwaterbescherming, klimaatadaptatie en hoogwaardige drink- en afvalwaterbehandeling.

Bijman noemt als voorbeeld het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling in Dubai, die tussen oktober 2021 en maart 2022 is gehouden. “Dat aantrekkelijke circulaire gebouw met innovatieve binnenklimaatsystemen is ontworpen door Witteveen+Bos.”

Het veranderende klimaat zorgt voor uitdagingen als toenemende droogte, zeespiegelstijging en bodemdaling. Daarom wordt volgens het jaarverslag de urgentie voor klimaatbestendige en robuuste watersystemen steeds groter. In de visie van het bureau zijn alleen met samenwerking en een integrale visie toekomstbestendige oplossingen mogelijk. Hierover is in de eerste helft van 2021 een tiendelige webinarreeks georganiseerd.

Ruim 1.400 medewerkers wereldwijd
Aan het einde van het jaar werkten er wereldwijd 1.421 medewerkers bij Witteveen+Bos. Dat zijn er 91 meer dan in 2020, een groei met 6,8 procent. De toename vond voornamelijk plaats in Nederland en België waar ook de meeste medewerkers actief zijn: 1.163 en 156. De rest is vooral te vinden in Indonesië (38) en Kazachstan (35). De gemiddelde leeftijd van het personeel is 37 jaar. In 2021 waren er ook 331 stagiairs en afstudeerders.

Achter de groei van het personeelsbestand gaat een dynamiek van grote instroom en uitstroom schuil, wordt opgemerkt in het jaarverslag. Er traden 247 mensen in dienst, terwijl 156 mensen vertrokken. Gestarte medewerkers waarderen het werken bij Witteveen+Bos positief. Het contact vanuit huis en op afstand wordt wel anders ervaren dan fysiek op kantoor.

Voorzichtige koers
Ondanks de positieve jaarcijfers voert het ingenieursbureau dit jaar in algemene zin een voorzichtige koers, zegt Bijman. “Het is nog niet duidelijk wat de vreselijke oorlog in Oekraïne en de economische effecten daarvan voor Witteveen+Bos zullen gaan betekenen. Daarnaast zien we een toenemende krapte op de arbeidsmarkt en stijgende kosten als gevolg van de hoge inflatie.”

De directeur vindt het belangrijk om goed samen te kunnen werken aan grote maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie, het klimaat, de biodiversiteit en de vervangings- en renovatieopgave. “Daarbij willen we aandacht blijven besteden aan de ontwikkeling van onze professionals, de juiste teams smeden en goed blijven samenwerken met onze partners in de keten.”


MEER INFORMATIE
Jaarverslag Witteveen+Bos 2021
Webinarreeks robuuste watersystemen
H2O Actueel: jaarcijfers van 2020

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.