secundair logo knw 1

Watertechnologiebedrijf Xylem heeft de overname van Evoqua Water Technologies uit Pittsburgh afgerond in een deal met een waarde van 7,5 miljard dollar.

De gefuseerde onderneming, met hoofdkantoor in Washington D.C., wordt 's werelds grootste ‘pure-play’ watertechnologiebedrijf met ‘ongeëvenaarde portfolio van innovatieve oplossingen voor de gehele watercyclus’.

Xylem is de grootste van twee, met een jaarlijkse omzet van 5,3 miljard dollar; Evoqua had vorig jaar een omzet van 1,7 miljard dollar.

Xylem ziet de overname als een manier om het aanbod aan nutsbedrijven en industriële bedrijven uit te breiden, niet alleen op het gebied van waterbehandeling en -zuivering, maar ook met de groeiende digitale activa van Evoqua.

Het bedrijf zal in staat zijn om water te behandelen en te leveren en afvalwater te zuiveren in verschillende omgevingen, van industriële bedrijven tot communale afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Het gecombineerde bedrijf zal worden geleid door ceo Patrick Decker. Lisa Glatch en Lynn C. Swann, voormalige directeuren van Evoqua, zijn benoemd tot leden van de Raad van Bestuur.

In een persverklaring bij de overname stelt Decker: "Wereldwijd bewustzijn van water als een systemisch risico voor de samenleving is nog nooit zo groot geweest. Investeringen in wateroplossingen blijven toenemen naarmate gemeenschappen en bedrijven over de hele wereld zich bezighouden met steeds grotere uitdagingen zoals waterschaarste, waterkwaliteit en weerbaarheid tegen klimaatverandering - en hoe deze problemen op een betaalbare manier aan te pakken. Onze combinatie met Evoqua creëert een transformatief wereldwijd platform om deze kritieke wateruitdagingen op een nog grotere schaal op te lossen.”

Volgens de transactievoorwaarden is elk gewoon aandeel Evoqua geconverteerd in het recht om 0,48 van een gewoon aandeel Xylem te ontvangen. Hierdoor bezitten Xylem-aandeelhouders ongeveer 75 procent en Evoqua-aandeelhouders ongeveer 25 procent van het gecombineerde bedrijf, dat wereldwijd zo’n 22.000 werknemers telt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.