secundair logo knw 1

Foto: Waterschap Aa en Maas

Op 17 augustus moest rioolwaterzuivering Aarle-Rixtel tijdelijk worden stilgezet nadat verhoogde gehaltes ammonium in het afvalwater werden aangetroffen. Vrijdag waarschuwde het waterschap nog geen water te gebruiken uit de Aa en aangrenzenden wateren, maar nu is het waterschap optimistisch over het herstel.

De verhoogde gehaltes ammonium werden veroorzaakt door een lozing van met ammonium vervuild water door een mestverwerker op industrieterrein BZOB. Het water was zo vervuild dat de rioolwaterzuivering het water niet meer volledig kon zuiveren. "We hebben de afgelopen dagen hard gewerkt om de RWZI weer goed te laten functioneren. Het is een biologische zuivering, dus de installatie werkt met bacteriën die stoffen in het rioolwater afbreken. We hebben met tankwagens met nieuwe bacteriën uit andere rioolwaterzuiveringsinstallaties naar Aarle-Rixtel gebracht om de werking weer op te peppen. Dat heeft resultaat gehad. De metingen van vandaag laten namelijk een aanzienlijke verbetering zien," zegt Joletta Noomen van het waterschap. "Dat maakt ons voorzichtig positief en we hopen dat de waardes binnen enkele dagen weer normaal zijn."

Tot dat moment blijft de waarschuwing van vorige week actueel. "Het ammonium zakt namelijk als een wolk de Aa af. Morgen gaan we metingen verrichten op verschillende plekken. De uitslagen daarvan verwachten we uiterlijk donderdag, zodat we dan met meer nieuws naar buiten kunnen komen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie