secundair logo knw 1

Na afsluiting Haringvliet trad erosie op (Beeldbank Rijkswaterstaat)

Waar onder natuurlijke omstandigheden een rivierdelta wordt gestabiliseerd door getijden, kan bij een door menselijke activiteiten aangetaste delta juist het tegengestelde effect optreden. Door de toenemende menselijke inmenging wordt het probleem wereldwijd steeds groter, blijkt uit onderzoek.

Een team van Wageningen University & Research, kennisinstituut Deltares, Universiteit Twente en Technische Universiteit Delft heeft hierover een artikel gepubliceerd in Nature Geoscience. De onderzoekers laten zien dat de rol van getij tegengesteld werkt in natuurlijke delta’s en in door mensen beïnvloede delta’s. De kennis is geput uit veel publicaties.

Onder natuurlijke omstandigheden wordt een rivierdelta gestabiliseerd door de getijden, tenminste op de schaal van het landschap. Zo worden processen waardoor oevererosie ontstaat, tegengegaan door de steeds wisselende getijdenstroming. Bij een door mensen beïnvloede delta ligt de situatie anders. Daar kan de getijdenbeweging een destabiliserende rol hebben.

De onderzoekers noemen als voorbeeld uit eigen land de afsluiting van het Haringvliet met de Haringvlietdam (in 1971). Daarna is erosie opgetreden in diverse riviertakken van de Rijn-Maasmonding en zijn ontgrondingskuilen ontstaan. Dat komt grotendeels door de veranderde getijbeweging. Een buitenlands voorbeeld is de Mekong-delta die onder invloed van het getij is gevormd. Zandwinning heeft recent geleid tot een substantiële erosie van de rivieroevers.

Het probleem wordt wereldwijd steeds groter door de toename van menselijke activiteiten in delta’s. Volgens de onderzoekers zijn de winning van natuurlijke hulpbronnen, het vasthouden van sediment door reservoirs en de stijging van de zeespiegel stuk voor stuk aantastingen van delta’s. Zij wijzen erop dat er nog weinig onderzoek is gedaan naar de voorspelling van de verdere ontwikkeling van aangetaste rivierdelta's. Er is behoefte aan een nieuwe generatie van delta-modellen, waarin kwantitatieve geologische gegevens over de weerstand tegen erosie worden gebruikt.

Meer informatie:

Bericht Wageningen University & Research over onderzoek

Artikel in Nature Geoscience: Tidal controls on river delta morphology

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie