secundair logo knw 1

Prijzen in vier categorieën (foto: Unie van Waterschappen)

Wie een vernieuwende oplossing voor waterbeheer heeft, kan dit project inzenden voor de Waterinnovatieprijs 2017. De deadline is 22 september. In vier categorieën zijn prijzen te winnen en ook is er een publieksprijs.

De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen en wordt sinds 2012 jaarlijks uitgereikt. Hiervoor komen innovatieve projecten in aanmerking die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen. Er zijn vier categorieën: waterveiligheid (dijken, waterkeringen, oplossingen voor hoogwater), schoon water (waterkwaliteit, afvalwaterzuivering), voldoende water (waterkwantiteit, peilbeheer) en energie en waterschappen (duurzame energieopwekking of energiebesparing bij waterschappen). Inschrijven is mogelijk tot 22 september.

De inzendingen worden beoordeeld door een jury onder leiding van Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Een project moet nieuwe elementen of een nieuwe combinatie van elementen bevatten. Ook zijn duurzaamheid en samenwerking bij de innovatie belangrijk, evenals haalbaarheid als business-case. Projecten die al eerder hebben meegedaan aan de prijs, kunnen opnieuw deelnemen. Dan moet er wel een duidelijke ontwikkeling zichtbaar zijn.

Begin november worden de genomineerden in de vier categorieën bekendgemaakt. Ook is er een publieksprijs; hiervoor kan online worden gestemd. De prijsuitreiking vind plaats op maandag 27 november tijdens een bijeenkomst in de Rijtuigenloods in Amersfoort. De winnaars worden beloond met een glaskunstwerk en krijgen tevens een intensief versnellingstraject van negen maanden aangeboden. Hiermee kunnen ze hun innovatie verder ontwikkelen.

In 2016 dong een recordaantal van 159 innovatieve projecten mee naar de Waterinnovatieprijs. Onder andere de omgevingsaanpak bij de Diefdijklinie en de aanleg van een zoetwaterfabriek met aansluitend een waterharmonica vielen toen in de prijzen. Ook dit jaar wordt weer veel belangstelling verwacht.

Meer informatie:

Spelregels van de wedstrijd

Bericht over de winnaars in 2016

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie