Abdij Koningshoeven bij Tilburg gaat het afvalwater van bier zuiveren met tropische planten en micro-organismen. Het initiatief komt van waterschap De Dommel.
In de monumentale Abdij Koningshoeven wordt onder meer het befaamde trappistenbier La Trappe geproduceerd. Dat levert nogal wat afvalwater op: jaarlijks evenveel als het afvalwater van vijfduizend huishoudens, bijna een miljoen kuub. Al dat water moet vervoerd worden naar een afvalwaterzuivering.
“Het is logisch dat de abdij de focus heeft op de bierproductie en niet op de zuivering van het afvalwater. Maar voor ons als waterschap is dat net andersom”, zegt woordvoerder Martin Bouwman van waterschap De Dommel. “Toen we het idee opperden voor een waterzuivering ter plekke, sprong de vonk al snel over.”
De zuivering van Koningshoeven krijgt een vorm die voor de abdij aantrekkelijker is dan de ‘traditionele’ grote grijze bakken. Naast de abdij wordt een kas gebouwd met tropische planten en micro-organismen. Het afvalwater van het bier, maar ook van het jamfabriekje, de banketbakkerij en de kaasmakerij van de abdij, wordt langs de wortels geleid, die de toxische stoffen eruit filteren. Het gefilterde water wordt hergebruikt voor de irrigatie van de grond rondom de abdij.
Dat de zuivering de vorm heeft van een kas die voor publiek aantrekkelijk is, is voor het waterschap geen doel, maar een “mooie bijkomstigheid”, zegt Bouwman. “Voor ons staat voorop dat deze vorm van zuiveren duurzamer en natuurlijk is en dat er geen transport meer nodig is. Maar de vormgeving kan wel een extra pluspunt zijn.” Van een trend is volgens hem zeker (nog) geen sprake. “Deze natuurlijke vorm van zuivering is lang niet overal mogelijk. Maar we overwegen het wel op meerdere locaties, bijvoorbeeld bij nieuwbouwwijken.”
De bouw van de tropische plantenkas bij Abdij Koningshoeven begint in januari en kost 2 miljoen euro. De abdij staat garant voor dat bedrag.