secundair logo knw 1

Abdij Koningshoeven bij Tilburg gaat het afvalwater van bier zuiveren met tropische planten en micro-organismen. Het initiatief komt van waterschap De Dommel.

In de monumentale Abdij Koningshoeven wordt onder meer het befaamde trappistenbier La Trappe geproduceerd. Dat levert nogal wat afvalwater op: jaarlijks evenveel als het afvalwater van vijfduizend huishoudens, bijna een miljoen kuub. Al dat water moet vervoerd worden naar een afvalwaterzuivering.


“Het is logisch dat de abdij de focus heeft op de bierproductie en niet op de zuivering van het afvalwater. Maar voor ons als waterschap is dat net andersom”, zegt woordvoerder Martin Bouwman van waterschap De Dommel. “Toen we het idee opperden voor een waterzuivering ter plekke, sprong de vonk al snel over.”


De zuivering van Koningshoeven krijgt een vorm die voor de abdij aantrekkelijker is dan de ‘traditionele’ grote grijze bakken. Naast de abdij wordt een kas gebouwd met tropische planten en micro-organismen. Het afvalwater van het bier, maar ook van het jamfabriekje, de banketbakkerij en de kaasmakerij van de abdij, wordt langs de wortels geleid, die de toxische stoffen eruit filteren. Het gefilterde water wordt hergebruikt voor de irrigatie van de grond rondom de abdij.


Dat de zuivering de vorm heeft van een kas die voor publiek aantrekkelijk is, is voor het waterschap geen doel, maar een “mooie bijkomstigheid”, zegt Bouwman. “Voor ons staat voorop dat deze vorm van zuiveren duurzamer en natuurlijk is en dat er geen transport meer nodig is. Maar de vormgeving kan wel een extra pluspunt zijn.” Van een trend is volgens hem zeker (nog) geen sprake. “Deze natuurlijke vorm van zuivering is lang niet overal mogelijk. Maar we overwegen het wel op meerdere locaties, bijvoorbeeld bij nieuwbouwwijken.”


De bouw van de tropische plantenkas bij Abdij Koningshoeven begint in januari en kost 2 miljoen euro. De abdij staat garant voor dat bedrag.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie