secundair logo knw 1

Bij de actie 'Bezem door de middelenkast' konden Zeeuwse gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen eenvoudig, kosteloos en anoniem resten van niet meer toegelaten gewasbeschermingsmiddelen inleveren. Sinds december 2018 is bijna 8.000 kg ingeleverd..

De actie ‘Bezem door de middelenkast’ werd gecoördineerd door onderzoeks- en adviesbureau CLM. Het maakte deel uit van het bredere project Schoon Water Zeeland. Binnen dit project – dat liep eerder dit jaar afliep – werkten overheden, watersector en agrariërs samen aan schoner oppervlakte- en grondwater. 425 gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen hebben zich bij het programma aangemeld. 255 daarvan hebben ook daadwerkelijk middelen ingeleverd. Zo is bijna 8.000 kg aan oude middelen opgeruimd.

Verwachtingen overtroffen
Dirk KeuperDirk KeuperDeze resultaten overtroffen de verwachtingen van Dirk Keuper. Namens CLM coördineerde hij de opruimactie. “Het was een herhaling van een zelfde soort schoonmaakactie in 2016. Dat is nog niet zo lang geleden. Daarom had ik niet verwacht dat er zoveel telers mee zouden doen en resten in zouden leveren.” In 2016 werd 13.000 kilo ingeleverd bij de milieustraten. “Voor de actie van dit jaar /2019 hebben meer telers zich aangemeld. Maar minder telers hadden oude middelen om in te leveren. Ook de opgehaalde hoeveelheid is lager. Een groter aandeel van de telers had de kast dus op orde”.

Bestaand inzamelsysteem
In Zeeland kunnen gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen restanten en verpakkingen standaard inleveren bij de Zeeuwse milieustraten. “Deze kunnen gebruikmaken van de STORL-regeling en een vergoeding per kilo ingeleverde restant of verpakking krijgen. Het is in Zeeland dus op zich goed geregeld. Toch blijkt dat gebruikers dit niet weten of er geen gebruik van maken. Tijdens dit project hebben wij ze in elk geval gewezen op het bestaande inzamelsysteem”.

 

MEER INFORMATIE
Rapportage Bezemactie 2018 Schoon Water Zeeland (pdf)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie