Vanaf volgend jaar gaat de provincie Zuid-Holland haar beleid en werkzaamheden klimaatadaptief inrichten. De provincie wil zo beter voorbereid zijn op extreem weer en bodemdaling. Dat staat in de in de onlangs gepresenteerde adaptatiestrategie 'Weerkrachtig Zuid-Holland'.
Klimaatverandering heeft, zo schrijft de provincie in de adaptatiestrategie, in toenemende mate impact op de leefomgeving, de natuur, bebouwde omgeving, waterhuishouding, infrastructuur, economie en veiligheid. Voor deze thema's heeft de provincie in kaart gebracht welke maatregelen genomen kunnen worden om beter voorbereid te zijn op weersextremen, bodemdaling en zeespiegelstijging. Deze maatregelen zullen uiteindelijk worden verankerd in het omgevingsbeleid.
Zo zullen er de komende decennia veel nieuwe huizen gebouwd worden. De provincie sloot daarom, met gemeenten, bouwbedrijven, waterschappen, natuurorganisaties, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars, het 'Convenant Klimaatadaptief bouwen’.
De provincie Zuid-Holland wil innovatieve oplossingen vinden voor de specifieke problematiek rond verzilting en een gebrek aan water voor de landbouw. Zuid Holland denkt bijvoorbeeld aan ondergrondse waterberging voor gietwater en brakwaterwinning als bron voor drinkwater, en wil extra aandacht gaan besteden aan landbouwgebieden die gevoelig zijn voor bodemdaling.
MEER INFORMATIE
Adaptatiestrategie 'Weerkrachtig Zuid-Holland'