secundair logo knw 1

Perry Peeters (rechts) ontvangt de innovatieprijs van RIONED-voorzitter Hans Gaillard (Foto: Stichting RIONED/Michelle Muus)

Wavin en Bureau Stedelijk Water hebben de RIONEDinnovatieprijs 2018 gewonnen voor de Afkoppelpijp die ze samen hebben ontwikkeld. Hiermee kunnen mensen gemakkelijk zelf hun regenpijp afkoppelen.

Het is voor de achtste keer dat de stichting RIONED, het kenniscentrum voor riolering en stedelijk waterbeheer, de innovatieprijs uitreikte. Het publiek kreeg het laatste woord op de RIONEDdag van 1 februari, nadat een commissie van deskundigen uit gemeenten drie inzendingen had genomineerd. Na een spannende stemming gaven de zevenhonderd aanwezigen de voorkeur aan de Afkoppelpijp. De andere genomineerde innovaties waren een nieuw type steenwolelementen voor regenwateropvang en -infiltratie van Lapinus en het autonoom werkende systeem AQA Rioflush voor het spoelen van riolen met regenwater van AQA HydraSep.

De Afkoppelpijp is ontwikkeld door Erik Reumer van het Zwolse bedrijf Wavin en Perry Peeters van Bureau Stedelijk Water in Haps. Zij maakten de pijp uit bestaande regenwaterafvoerelementen van Wavin. Mensen kunnen hiermee zelf eenvoudig hun eigen regenwater afkoppelen. “De Afkoppelpijp bevestig je zo laag mogelijk bij de regenpijp aan de buitenkant van de buis”, vertelde Peeters aan dagblad De Gelderlander. “Via die afkoppeling kan het hemelwater de tuin in stromen. Zo komt niet alle regen in het riool terecht maar blijft het water daar waar het valt.”

De Afkoppelpot zorgt ook voor het ont- en beluchten van de riolering. Wanneer het zo hard regent dat de riolering overbelast raakt, loopt het vieze water buiten over de grond en stroomt een toiletpot in de woning niet over. Peeters kreeg de innovatieprijs van RIONED al eens eerder. In 2015 werd hij winnaar – toen nog in dienst van de gemeente Sint Anthonis – met de Permeoblokken.

Lees meer over de drie nominaties

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie