secundair logo knw 1

Het waterwingebied Berkheide l Foto Dunea

De drie drinkwaterbedrijven in Zuid-Holland – Dunea, Evides en Oasen – hebben samen met de provincie regionale actieplannen opgesteld voor voldoende drinkwater  in de periode tot 2030 en daarna. Bij Dunea is de urgentie om de productiecapaciteit uit te breiden het grootst: nog voor 2030 is zo’n 10 miljard liter extra nodig. 

De afgelopen jaren heeft Dunea daarom ook al herhaaldelijk aan de bel getrokken. Maar het verkrijgen van een vergunning voor een nieuwe drinkwaterwinning is, net als in andere provincies, een langdurig en complex proces, waarbij veel belangen spelen. 

In het Actieplan Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen zijn concrete afspraken gemaakt om dat proces te versnellen en verbeteren. Volgens directeur Wim Drossaert van Dunea is dat mede te danken aan 'de moed en het doorzettingsvermogen' van het college van de provincie Zuid-Holland, zegt hij op de website. "We voelen ons nu ook echt gehoord."

RIVM-rapport
Dunea is voor de productie van drinkwater afhankelijk van oppervlaktewater uit de Maas, de Lek en de duinen. Dit zogeheten rivier-duinsysteem nadert zijn grenzen door klimaatverandering en bevolkingsgroei. De verwachting is dat er in 2030 aan 137.000 inwoners extra drinkwater moet worden geleverd, terwijl door langere perioden van droogte en hitte de beschikbaarheid daalt maar de vraag toeneemt. 

Volgens een vorig jaar verschenen rapport van het RIVM behoort Dunea dan ook tot de drie drinkwaterbedrijven die voor 2030 al in de problemen komen, naast Vitens en Waterbedrijf Groningen. Dat rapport heeft er volgens woordvoerder Arie Spruit van Dunea veel bij geholpen om de urgentie te benadrukken. 

"De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft alle provincies toen gevraagd om samen met de drinkwaterbedrijven actieplannen te maken", vertelt hij. "Dit is het resultaat. Daar zijn wij heel blij mee, maar uiteraard is er nu ook actie en daadkracht nodig."

Nieuwe bronnen
De opgave voor Dunea is om voor 2030 extra productiecapaciteit van 10 miljard liter te realiseren, inclusief een operationele reserve (noodvoorraad) van 5 procent. Daarvoor wordt ingezet op renovatie van het rivier-duinsysteem en het aanboren van nieuwe bronnen. 

"Er lopen momenteel meerdere pilots, onder andere bij het Valkenburgse Meer", aldus woordvoerder Spruit. "Maar het duurt jaren voordat je een nieuwe bron daadwerkelijk in gebruik kunt nemen, daar is nog veel werk voor nodig." Ook alternatieve bronnen als brak water en zeewater worden onderzocht.

Voor de korte termijn wil Dunea de winning in het duingebied Berkheide, in de buurt van Katwijk, uitbreiden. Maar omdat dit een Natura 2000-gebied betreft, duurt het lang voordat de benodigde vergunningen er liggen.  

Besluitvorming
In het actieplan is onder andere afgesproken dat Dunea en de provincie zich samen inspannen om het proces van vergunningverlening te versnellen, om de besluitvorming over nieuwe bronnen te verbeteren en om de provinciale drinkwaterstrategie te herijken. 

Ook Evides, dat pas na 2030 en dan vooral in de regio Midden-Zeeland een tekort verwacht, gaat samen met de provincie op zoek naar een nieuwe oppervlaktewinning. 

Oasen verwacht tot 2030 evenmin problemen, maar moet nu wel voorbereidingen treffen voor de langere termijn. Dit drinkwaterbedrijf heeft met de provincie afgesproken dat er een ‘afwegingskader’ komt bij tegenstrijdige belangen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.