secundair logo knw 1

Foto: Rijkswaterstaat

Collectief Rivierenland ontfermt zich over het agrarisch natuurbeheer op graslandpercelen in de Gelderse uiterwaarden langs de Maas. Met regelmatig begrazen en maaien wordt voorkomen dat de uiterwaarden dichtgroeien.

De kennis van de omgeving – met name van lokale agrarische ondernemers – wordt op deze manier goed benut, aldus Rijkswaterstaat. Het agrarisch natuurbeheer levert een bijdrage aan een veilige afvoer van hoogwater, verbetering van de waterkwaliteit en versterking van de natuur.

Ontwikkeling van soortenrijke graslanden
Collectief Rivierenland en aannemerscombinatie Maaskracht hebben hierover in juli een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Maaskracht voert in opdracht van Rijkswaterstaat het beheer en onderhoud in de uiterwaarden langs de Maas uit.

De partijen hebben afspraken gemaakt over het regelmatig begrazen en maaien van graslandpercelen. De vegetatielegger vormt hiervoor de basis. De bedoeling is om met het begrazingsbeheer soortenrijke graslanden te ontwikkelen, zoals stroomdalgraslanden, kruiden- en faunarijk hooiland en glanshaverhooiland.

Behoud van karakteristieke landschap
Collectief Rivierenland is een samenwerkingsverband van zes agrarische natuurverenigingen, boeren, burgers en vrijwilligers. Zij zetten zich in voor het behoud en de ontwikkeling van het karakteristieke landschap van het Gelderse rivierengebied en de bijbehorende flora en fauna.

Bij het graslandbeheer in het projectgebied van Maaskracht spelen twee agrarische natuurverenigingen een belangrijke rol in de uitvoering: De Capetron en Vereniging Streekbeheer Rijk Maas en Waal. De betrokken boeren hebben volgens Rijkswaterstaat de ambitie om natuurinclusief te ondernemen en hun bedrijfsvoering te extensiveren. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)