Collectief Rivierenland ontfermt zich over het agrarisch natuurbeheer op graslandpercelen in de Gelderse uiterwaarden langs de Maas. Met regelmatig begrazen en maaien wordt voorkomen dat de uiterwaarden dichtgroeien.
De kennis van de omgeving – met name van lokale agrarische ondernemers – wordt op deze manier goed benut, aldus Rijkswaterstaat. Het agrarisch natuurbeheer levert een bijdrage aan een veilige afvoer van hoogwater, verbetering van de waterkwaliteit en versterking van de natuur.
Ontwikkeling van soortenrijke graslanden
Collectief Rivierenland en aannemerscombinatie Maaskracht hebben hierover in juli een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Maaskracht voert in opdracht van Rijkswaterstaat het beheer en onderhoud in de uiterwaarden langs de Maas uit.
De partijen hebben afspraken gemaakt over het regelmatig begrazen en maaien van graslandpercelen. De vegetatielegger vormt hiervoor de basis. De bedoeling is om met het begrazingsbeheer soortenrijke graslanden te ontwikkelen, zoals stroomdalgraslanden, kruiden- en faunarijk hooiland en glanshaverhooiland.
Behoud van karakteristieke landschap
Collectief Rivierenland is een samenwerkingsverband van zes agrarische natuurverenigingen, boeren, burgers en vrijwilligers. Zij zetten zich in voor het behoud en de ontwikkeling van het karakteristieke landschap van het Gelderse rivierengebied en de bijbehorende flora en fauna.
Bij het graslandbeheer in het projectgebied van Maaskracht spelen twee agrarische natuurverenigingen een belangrijke rol in de uitvoering: De Capetron en Vereniging Streekbeheer Rijk Maas en Waal. De betrokken boeren hebben volgens Rijkswaterstaat de ambitie om natuurinclusief te ondernemen en hun bedrijfsvoering te extensiveren.