secundair logo knw 1

Foto: Ria via Pixabay

Boeren gebruikten meer dan 306 miljoen kubieke meter water, waaronder bijna 41 miljoen kubieke meter leidingwater, in het droge jaar 2022. Het betekent een verdubbeling ten opzichte van 2021 toen in het groeiseizoen meer regen viel. Het meeste water is bestemd voor irrigatie.

Dit blijkt uit een nieuw overzicht in het Compendium voor de Leefomgeving (CLO), een coproductie van CBS, PBL, RIVM en WUR. Hierin zijn cijfers over het watergebruik in de agrarische sector vanaf 2001 tot en met 2022 te vinden (zie eerste figuur).

Twee jaar geleden is veel water gebruikt: ruim 306 miljoen kubieke meter. Dit past in een patroon van recente jaren, want ook in de periode 2018-2020 was het gebruik hoog. Het record is 350 miljoen kubieke meter water en stamt uit 2018. Alleen 2021 valt uit de toon met 124 miljoen kubieke meter.

Gebruik sterk afhankelijk van weer
Het watergebruik door boerenbedrijven wordt in belangrijke mate bepaald door de hoeveelheid neerslag, vooral in het groeiseizoen van april tot en met september. De forse verschillen tussen jaren worden dan ook vooral verklaard door de weersomstandigheden.

In de jaren 2018, 2019, 2020 en 2022 regende het veel minder dan normaal in het groeiseizoen. Daarom was het watergebruik voor met name beregening zo uitzonderlijk hoog, wordt opgemerkt in het CLO. In 2021 was het een stuk natter.

Agrarisch watergebruik 2022

Flinke toename bij beregening
Vijf verschillende typen water (zie tweede figuur) worden onderscheiden in het Compendium: leidingwater (drenking van vee en overig gebruik), gietwater in de glastuinbouw, grondwater voor irrigatie ofwel beregening, oppervlaktewater voor irrigatie, en grond- en oppervlaktewater voor drenking.

In 2022 nam vooral de hoeveelheid water voor irrigatie toe ten opzichte van 2021. Beregening vindt plaats op grasland, in de akkerbouw, in de tuinbouw op open grond en in de glastuinbouw. Maart 2022 was droger dan normaal, waardoor er al werd beregend om de grond zaaiklaar te krijgen. Ook waren juli en augustus erg droge maanden.

Het gebruik van leidingwater in de landbouwsector is veel constanter door de jaren heen dan het gebruik van grond- en oppervlaktewater. In 2022 ging het om bijna 41 miljoen kubieke meter. Veehouders gebruiken relatief veel leidingwater, onder andere voor het drenken van vee en het reinigen van stallen.

Agrarisch watergebruik 2022 onderverdeeld

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦