secundair logo knw 1

Het algemeen bestuur van Delfland heeft een motie aangenomen waarin het dagelijks bestuur wordt opgedragen om de pakkans van tuinders die bestrijdingsmiddelen lozen te vergroten. 

De motie werd ingediend door 3 partijen: AWP voor water, klimaat en natuur, Water Natuurlijk en Partij van de Arbeid en met 17 stemmen voor en 11 tegen aangenomen. Alleen de BoerBurgerBeweging en de Partij voor de Dieren stemden tegen.

In de motie stellen de partijen vast dat er in 2022 en 2023 samen 59 overschrijdingen zijn waargenomen en dat er ‘slechts’ in één geval proces-verbaal is opgemaakt. Dat betrof de tuinder die vorig jaar december het verboden middel dichloorvos had geloosd met als gevolg dat er in het water van Westland een concentratie van de stof werd gemeten tot 6.000 keer de norm. 

Nu wordt de waterkwaliteit slechts één keer per maand getest op circa 180 giftige stoffen op 16 vaste meetpunten, schrijft AWP in een persbericht. “Maar een lozing of lekkage uit een kas die op dag 2 plaats vindt, is na een maand te veel verdund om nog te worden geregistreerd.”

In de motie wordt gesteld dat het ’waarschijnlijk is’ dat er maandelijks minstens twee keer zoveel normoverschrijdingen zijn dan worden waargenomen. Op basis van deze cijfers wordt de conclusie getrokken dat de pakkans minder dan 1 procent bedraagt. Daar gaat, aldus de motie, ‘geen enkele sturing van uit’. Dat is niet in lijn met het strenger handhavingsbeleid waarop Delfland heeft ingezet. 

De partijen vragen daarom het aantal reguliere en incidentele metingen te verhogen in 2025 om zo de pakkans te vergroten. Dit aangescherpte pakkansbeleid moet volgens de aangenomen motie ook worden gecommuniceerd naar de glastuinbouw en inwoners van Delfland.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?