secundair logo knw 1

Nadat het oplosmiddel met het water is gemengd en weer gescheiden, keert het terug naar het oppervlak en neemt het de nanoplastics mee in zijn moleculaire structuur | Afbeelding Gary Baker

Wetenschappers van de Universiteit van Missouri in de Verenigde Staten claimen een methode te hebben ontwikkeld waarmee nanoplastics uit water kunnen worden gefilterd. Met een oplossing van waterafstotende oplosmiddelen worden de plastics geabsorbeerd en verwijderd.

De methode, waarmee 98 procent van de minuscule plasticdeeltjes verwijderd wordt, is effectief in zowel zoet als zout water, aldus de onderzoekers, die op de website van de universiteit melding maken van hun bevindingen, gebaseerd op een onderzoek dat is gepubliceerd in ACS Applied Engineering Materials.

Het proces begint met het oplosmiddel dat op het wateroppervlak drijft, vergelijkbaar met olie op water. Nadat het oplosmiddel met het water is gemengd en weer gescheiden, keert het terug naar het oppervlak en neemt het de nanoplastics mee in zijn moleculaire structuur.

In het laboratorium konden de onderzoekers het oplosmiddel met de gevangen nanoplastics eenvoudig verwijderen met een pipet, waardoor er schoon en plasticvrij water overbleef.

De oplosmiddelen die in deze methode worden gebruikt, zijn gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en zijn waterafstotend, stelt onderzoekster Piyuni Ishtaweera.

Gary Baker, universitair hoofddocent aan de afdeling scheikunde van de universiteit, zegt dat de capaciteit van deze oplosmiddelen nog niet goed begrepen wordt. “In toekomstig werk willen we de maximale capaciteit van het oplosmiddel bepalen. Daarnaast zullen we methoden onderzoeken om de oplosmiddelen te recyclen, zodat ze indien nodig meerdere keren hergebruikt kunnen worden.”

De vervuiling door nanoplastics is een groeiende bedreiging voor het milieu en de volksgezondheid. Aangetoond is dat nanoplastics voorkomen in bodem, slib, grond- en oppervlaktewater en lucht. In water kunnen ze schadelijke effecten hebben op het milieu en de biodiversiteit, waarmeer ze ecosystemen aantasten.

Bovendien is de aanwezigheid van nanoplastics in drinkwater een punt van zorg. Onbekend is hoeveel nanoplastics we precies binnenkrijgen en hoe schadelijk dat is voor de gezondheid. De Europese Commissie is een groot onderzoek gestart om meer inzicht te krijgen in deze risico’s.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦